Piet verloor in één klap zijn moeder, 3 broers en zusje: ‘Het had niet veel gescheeld, of ik was er ook niet meer geweest’

Gepubliceerd op 13 oktober 2024 om 19:15

Piet Fransen verloor met zijn moeder, drie broers en een zusje in één klap bijna zijn hele familie. Antoon, Jantje, Gerry, Toosje en moeder Maria overleefden de oorlog niet. Piet van 1 wel, evenals zijn oudere zus Tiny. Zijn vader was ten tijde van het bombardement in 1944, tewerkgesteld in nazi-Duitsland.

Door Dennis Greijn 13-10-24

De inmiddels 81-jarige Piet Fransen is zondag een van de hoofdrolspelers tijdens de officiële herdenking van 80 jaar leven in vrijheid in Overloon.

Fransen mag een krans leggen bij het Vrijheidsmonument op het 14 Oktoberplein, het plein in het centrum van het dorp dat vernoemd is naar de bevrijdingsdatum van Overloon. ,,Dit blijft indrukwekkend", zegt hij na de officiële handeling. ,,En dan te weten dat mijn grote zus van 10 dit allemaal heeft moeten meemaken. Het had niet veel gescheeld, of ik was er ook niet meer geweest. En dan is vandaag ook nog de dag dat ik 59 jaar getrouwd ben.”

Voltreffer, 2 dagen voor de bevrijding

Stilstaan bij 80 jaar bevrijding, betekent voor Overloon de Slag om Overloon herdenken. Ook wel de Vergeten Slag genoemd, want lang niet zo bekend als bijvoorbeeld de Slag om Arnhem, ondanks de vele slachtoffers. Behalve 1900 militairen, kwamen veertig inwoners van frontdorp Overloon om het leven.

Een piepjonge Piet Fransen was met zijn familie naar het naburige Venray geëvacueerd vanwege het oorlogsgeweld. De kelder van het hotel waarin ze tijdelijk verbleven, kreeg op 12 oktober 1944, twee dagen voor de bevrijding, een voltreffer te verwerken van de geallieerde bevrijders. Ook de kelder stortte in als gevolg van dit vergissingsvuur. Antoon, Jantje, Gerry, Toosje en moeder Maria waren vijf van de twintig doden.

Behalve met een kranslegging bij het oorlogsmonument, herdenkt Overloon zijn slachtoffers met een waardige herdenkingsbijeenkomst in een volle kerk. Op een dag van respect en dankbaarheid. Met muziek van fanfare Vriendenkring en koorzang. Met onder meer We’ll meet again van Vera Lynn en Fragile van Sting.

Piet Fransen bij het Vrijheidsmonument

Helaas zijn de lessen uit de Tweede Wereldoor­log actueler dan ooit. Kijk naar het Midden Oosten en Oekraïne. Strijd vóór vrede en vrijheid houdt nooit op

door Marieke Moorman, burgemeester Land van Cuijk Lees meer op bron:https://www.ed.nl/brabant/piet-verloor-in-een-klap-zijn-moeder-3-broers-en-zusje-het-had-niet-veel-gescheeld-of-ik-was-er-ook-niet-meer-geweest~a41b1460/

 

Kijk ook de foto's van vieren en herdenken 80-jarige bevrijding van Overloon klik hier