Leven in Overloon: Bruisend dorp met uitdagingen

Gepubliceerd op 24 juli 2024 om 19:58

Overloon bruist en er is altijd wat te doen. In het dorp zijn veel voorzieningen die makkelijk en snel bereikbaar zijn. Inwoners kunnen er alle benodigde boodschappen doen. Ook zijn er veel basisvoorzieningen voor ouderen en mensen met een beperking. Daarnaast is Overloon in trek bij toeristen en dagjesmensen; zij geven een ‘boost’ aan het dorp en komen graag naar onder meer het oorlogsmuseum, het ZooParc, Landal GreenParks of naar de populaire ijswinkel in het centrum.

“Wij zijn heel toegankelijk en buitenstaanders voelen zich hier meteen op hun gemak.” Minpuntje hierbij is dat Overloon op sommige dagen iets te druk is. “Dan kunnen wij in het centrum bijvoorbeeld onze auto niet kwijt.” De mensen in Overloon zijn verder zeer initiatiefrijk, organiseren veel en er is sprake van een ‘florerend’ en dynamisch verenigingsleven. Als we kijken naar het aantal verenigingen in de (bijna) 30 kernen van het Land van Cuijk, dan staat Overloon op de derde plek!

Qua wonen is Overloon een fijne woongemeente met relatief dure huizen; “zo’n twee- derde is koop”. Een serieus probleem is het beperkte woningaanbod voor met name ouderen en alleenstaanden. Dit aanbod matcht niet met de behoeften. “Er is onvoldoende grond in eigendom van de gemeente om nieuwbouw te plegen. We zien dan ook dat veel jongeren wegtrekken, omdat je als alleenstaande moeizaam een woning kunt vinden.” Als het gaat om mobiliteit geven de bouwteamleden aan dat het openbaar vervoer in Overloon ronduit ‘slecht’ is. “Wij hebben een beperkte busverbinding en zijn niet aangesloten op het spoor.”

Ondernemen

In Overloon is de industrie ‘weggetrokken’ maar is het mkb sterk vertegenwoordigd. Er zijn ook veel familiebedrijven die een binding hebben met het dorp. Daarnaast zijn er veel ondernemers in de toeristenbranche. De ondernemers in het dorp weten elkaar te vinden, helpen elkaar en organiseren veel. “Ook hier zien we een dynamische cultuur.” Verenigingen, zoals de plaatselijke voetbalclub, kunnen altijd rekenen op financiële steun van de lokale ondernemers. Ook werken horecaondernemers intensief met elkaar samen bij het organiseren van activiteiten rondom carnaval en de kermis. Een aandachtspunt is het toenemend ruimtegebrek voor ondernemers. “Het is bijna niet meer mogelijk om bijvoorbeeld een loods of een bedrijfshal neer te zetten.”

Ontspannen

Voor wat betreft ‘ontspannen’ heeft Overloon veel te bieden. Er zijn ‘onvoorstelbaar’ veel verenigingen die ook nog eens erg actief zijn. Verder is Overloon gezegend met een strategische ligging in de bossen. “Het is heel ontspannen en je kunt vele kilometers in de Overloonse bossen wandelen en fietsen.” Verder is de horeca sterk ontwikkeld; de vele cafés, restaurantjes en terrassen geven het centrum van Overloon een gezellige, bruisende en gemoedelijke aanblik. Maar ook in Overloon bestaan zorgen over de toekomst. “Verenigingen krijgen last van de veranderende samenleving. Sommige mensen (o.a. ook jongeren) hebben minder binding met de verenigingen en willen zich er ook niet altijd meer voor inzetten. In combinatie met de vergrijzing leidt dat ertoe dat verenigingen over het algemeen meer moeite hebben om een beroep te doen op vrijwilligers.”

 

Leren

Op dit moment wordt gebouwd aan een nieuw gebouw voor de basisschool. Er komt een IKC (Integraal Kind Centrum) voor kinderen tussen 0 en 12 jaar. Het nieuwe gebouw zal aansluiten op het onderwijsconcept passend bij de visie van de basisschool, maar ook passend binnen de maatstaven van ‘duurzaamheid’. Ook Overloon heeft te maken met krimp en in het nieuwe gebouw komen straks ‘slechts’ zo’n 300 kinderen.

Voor het voortgezet onderwijs wijken de kinderen uit Overloon uit naar onder andere Stevensbeek, Boxmeer, Venray of Mill. Daar is een groot aantal opleidingen gevestigd zoals Metameer Stevensbeek, Metameer Jenaplan Boxmeer, Elzendaalcollege Boxmeer, ProCollege Boxmeer, Raayland Venray, Raayland Agora Venray en het Merletcollege in Mill. Er is ook een treinverbinding naar Nijmegen voor het ROC, HBO en Universiteit.

Zorgen

Voor wat betreft ‘zorg’ is in Overloon alles goed op orde. Er zijn onder andere twee huisartsen, een fysiotherapeut, een verzorgingstehuis en een mooi verzamelpand. Aandachtspunt is het verpleegtehuis Hof van Loon. Vroeger konden met name ouderen daar spontaan een kopje koffie drinken. Als zodanig had dit verpleegtehuis een belangrijke sociale functie. Maar door nieuwe regels kan dat niet meer. Dat wordt door met name de ouderen als een enorm gemis ervaren. Er zijn ook nauwelijks alternatieven in Overloon. Dat is een zorgelijke constatering. Zeker door corona wordt eenzaamheid als fenomeen sterker gevoeld/beleefd.

 

                                   Karakteristiek (per thema) voor Overloon

4426 Gem Lv C Resul T Kernen D Overloon V 4 Pdf
PDF – 14,8 MB 50 downloads