Familie Cremers boert bewuster door zelf te zuivelen

Gepubliceerd op 21 mei 2021 om 17:10

Groeien of verbreden? Dat was een belangrijk vraagstuk voor melkhoudersfamilie Cremers. Met een vergunning voor uitbreiden op zak is de keuze gevallen op zelf zuivelen. Na jaren voorbereiding hebben ze de smaak te pakken.

Terwijl de voeraanschuifrobot volautomatisch naar het oplaadstation rijdt, wijst melkveehouder Joris Cremers (28) uit het Brabantse Overloon op de leidingen op hoogte die vanuit de melkstal naar de zuivelruimte lopen. De verse melk gaat rechtstreeks naar de pasteuriseermachine; van een temperatuur van 37 graden kortstondig naar 72 graden.

'Door gebruik te maken van de lichaamswarmte van de koeien, besparen we veel energie', zegt Cremers. 'Het water om te koelen, drinken de koeien weer op.'

Breed assortiment

De familie Cremers zuivelt minimaal twee keer in de week, op maandag en donderdag. Boerderij De Klef maakt melk, (drink)yoghurt, kwark, vla en room. De volgende dag staan de producten al in het winkelschap. 'Verser kan haast niet', glimlacht beoogd bedrijfsopvolger Joris Cremers.

Een win-win-winsituatie voor boer, supermarkt en consument is ons streven

JORIS CREMERS, MELKVEEHOUDER IN OVERLOON

 

De zuivel vindt aftrek in de driehoek Roermond-Nijmegen-Eindhoven bij supermarkten van franchisers, boerderijwinkels, horeca en delicatessenzaken. De jonge melkveehouder is vaak de boer op geweest om nieuwe verkooppunten te vinden en zijn vrouw Sandra is actief op sociale media.

Halfvolle melk

Joris Cremers: 'Een lokale supermarktondernemer heeft ons op weg geholpen. Hij adviseerde om vooral halfvolle melk te produceren in plaats van volle melk, omdat die veel meer wordt verkocht. Net voor de coronacrisis hebben we in winkels proeverijen gehouden. Dat werkt om klanten aan je te binden.'

Het idee om zelf te zuivelen ontstond ruim vijf jaar geleden tijdens een bijeenkomst van Melkveestudieklub Morgen. 'Een van de sprekers verwoordde wat ik zelf al dacht: je fokt een kalf goed op, zorgt goed voor de koe en dan gaat je product anoniem weg, terwijl de prijs continu onder druk staat', verhaalt Cremers. 'Dan biedt zelf zuivelen een alternatief.

Net als bij alle grote beslissingen bespreekt de familie – vader Willie, moeder Dieny, zus Karlijn en Joris en zijn vrouw Sandra – het basisidee. 'We hebben vervolgens samen het plan verder uitgewerkt met ieders inbreng. Het was duidelijk dat in een familie van doeners een eigen winkel niet past. Daarnaast wilden we klein beginnen en via verschillende verkooppunten onze zuivel aan de man brengen.'

Schouders eronder

Zelf zuivelen voelde als een sprong in het diepe. 'Je kunt niet net als met een nieuwe stal een rekensom maken wat de kosten en opbrengsten precies zijn', zegt Cremers. 'Het is een gok die we hebben genomen. Na een aantal jaren merken we dat alles op zijn plaats valt, maar de druk om te produceren blijft. We kunnen dit alleen maar realiseren omdat iedereen de schouders eronder zet en met hulp van personeel. Lees meer op bron:https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/05/18/familie-cremers-boert-bewuster-door-zelf-te-zuivelen