Vliegbasis De Peel gaat voor overlast zorgen, dat staat vast

Gepubliceerd op 6 november 2019 om 18:06

6 VRAGEN OVERBOXMEER - Het ministerie van Defensie gaat Vliegbasis De Peel in Vredepeel weer gebruiken. Dat betekent dat er straks behalve vanaf vliegveld Volkel ook militaire vliegtuigen vanaf De Peel over het Land van Cuijk gaan razen.

door 06-11-19, Bert Kwast, strategisch adviseur van Defensie, gaf onlangs in Boxmeer voor zo’n honderd belangstellenden uit Boxmeer en Sint Anthonis tekst en uitleg. ,,Ik begrijp dat niet iedereen blij is. Want het gaat overlast veroorzaken”, zegt Kwast.Zes vragen over De Peel.

1. Waar gaat de F35 vliegen?

De landingsbaan, die nu nog deels overwoekerd is met onkruid, ligt van zuidwest naar noordoost. Richting het noordoosten liggen Overloon en Vierlingsbeek in het verlengde van de landingsbaan. Afhankelijk van de wind zullen de vliegtuigen over die dorpen opstijgen of landen. De vliegroutes moeten nog bepaald worden. Daarbij wordt rekening gehouden met de vliegbewegingen vanaf Volkel, Eindhoven en Weeze.

Er wordt in drie periodes van zes weken gevlogen. Het gaat voor de twaalf jachtvliegtuigen om maximaal 1800 zogenaamde sorties, 3600 vliegbewegingen. Een sortie is een vlucht met opstijgen en landen.

Daarnaast blijven de helikopteroperaties zoals ze nu ook uitgevoerd worden en blijft de modderstrook om te oefenen met de Herculesvliegtuigen.

2. Wordt er ook ’s nachts gevlogen?

Ja. Er moet door de piloten ook geoefend worden als het donker is. In de winter is het eerder donker, dus dan zal daar ook gebruik van gemaakt worden. Maar een nachtvlucht telt voor het aantal vliegbewegingen zwaarder mee dan een vlucht overdag. Een vlucht na elf uur ‘s avonds telt voor vijf vluchten.

3. Waarom De Peel heropenen en niet de voormalige vliegbasis Twenthe of Soesterberg?

Het gaat om de zogenaamde geluidsruimte waar Defensie mee te maken heeft. Alle militaire vliegbasis zitten vol. Na jaren van bezuinigen heeft Defensie weer geld om te investeren. Er zijn zelfs negen extra F35’s besteld. De Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel is altijd eigendom van Defensie geweest. Dat geldt niet voor Twenthe en Soesterberg. Dat zijn nu civiele luchthavens.lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/vliegbasis-de-peel-gaat-voor-overlast-zorgen-dat-staat-vast~acf807685/

Hier een BELANGRIJKE LINK http://stopvliegbasisdepeel.nl/Home/ Hier wordt u op de hoogte gehouden van het laatste nieuws en updates van de vliegbasis De Peel.Deze website is bedoeld voor het geven en verzamelen van informatie aan omwonenden t.a.v. de reactivering van Vliegbasis de Peel.

lees ook Eerste stappen reactivering Vliegbasis De Peel

Nieuwsbericht  13-06-2019 | 16:19

Om te kunnen blijven voldoen aan de wettelijke taken bereidt Defensie een zogenoemd luchthavenbesluit voor. Daardoor is De Peel op termijn weer in gebruik te nemen. Het eventueel reactiveren gebeurt in samenwerking met betrokken provincies, gemeenten en omwonenden.

Luchtfoto van De Peel.

Toon opties Een oude luchtopname van De Peel (Foto: NIMH).

Behoefte aan ruimte

Defensie heeft nu weinig ruimte voor militaire vliegactiviteiten door het afstoten van de Vliegbases Soesterberg en Twenthe en marinevliegkamp Valkenburg. Dat was door de bezuinigingen nodig. Nu de Defensiebegroting groeit, neemt de behoefte aan ruimte weer toe. Defensie onderzoekt op alle actieve velden welke ruimte er nog over is voor de huidige en voorgenomen vliegactiviteiten. De ruimte die hoort bij vliegbasis De Peel kan niet worden gemist.

De wet verplicht Defensie om voor alle militaire luchthavens uiterlijk op 1 november 2021 een luchthavenbesluit vast te stellen. Zonder dat kan het ministerie na 2021 geen vliegactiviteiten meer uitvoeren op De Peel. Met een luchthavenbesluit is dat na 2021 eventueel wel mogelijk.

Geen extra geluidsruimte

In de te maken milieueffectrapportage (MER) worden verschillende varianten voor het gebruik van de militaire luchthaven De Peel onderzocht. Uitgangspunt hierbij is de omvang van de huidige geluidszone: het gebruik leidt niet tot een vergroting van deze zone. Dat betekent dat er geen extra (geluids)ruimte wordt gevraagd.

De maximale variant binnen de huidige geluidszone komt neer op 12 jachtvliegtuigen die zo’n 3 keer per jaar in perioden van ongeveer 6 weken vanaf De Peel opereren en daar in die tijd ook zijn gestationeerd. Ook helikopters kunnen gebruik maken van deze ruimte. Met de ingebruikname van De Peel kan de Koninklijke Luchtmacht beter voorbereid op missie gaan.

Vliegbasis De Peel maakt onderdeel uit van de Luitenant-generaal Bestkazerne, waar het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando is gevestigd. Dat blijft ook in de toekomst zo.bron:https://www.defensie.nl