De 80-jarige herdenking van de bevrijding van Overloon tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij zowel een boekpresentatie als herdenkingsbijeenkomsten centraal staan. Het legt de focus op de manier waarop Overloon deze belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis viert en herdenkt.
Op 12 en 13 oktober vieren en herdenken we de 80-jarige bevrijding van Overloon. Deze twee dagen staan in het teken van de strijd en offers die destijds werden gebracht om Overloon te bevrijden van de Duitse bezetting.
Het programma begon zaterdagochtend 12 oktober met de presentatie en uitgifte van het boek 'Als de lindeboom kon spreken'. Dit boek vertelt het verhaal van de bewoners van Overloon tijdens de Tweede Wereldoorlog en de gevechten die in hun dorp hebben plaatsgevonden. Het is een belangrijk document dat de geschiedenis levend houdt en de herinnering aan deze cruciale periode in de geschiedenis van Overloon vastlegt.
Door het boek te presenteren en uit te geven, wordt de gemeenschap van Overloon in staat gesteld om de verhalen van hun voorouders te ontdekken en te begrijpen wat zij hebben doorgemaakt. Het is een manier om respect te tonen voor de offers die zijn gebracht en om de volgende generaties te inspireren om de lessen uit het verleden mee te nemen in de toekomst.
De bevrijding van Overloon was een belangrijk keerpunt in de Tweede Wereldoorlog en had grote gevolgen voor de bewoners van het dorp. Door deze gebeurtenissen te herdenken en te vieren, wordt de betekenis ervan opnieuw onder de aandacht gebracht en blijft de geschiedenis levend. Het is een moment van bezinning, maar ook van trots en waardering voor de moed en veerkracht van de mensen die Overloon destijds hebben bevrijd. Lees over de het boek 'Als de lindeboom » klik hier
Bezoek Britse begraafplaats
Op de Britse begraafplaats aan de Vierlingsbeekseweg, de Overloon War Cemetery, stonden deze dagen ook de intussen al 192 getraceerde persoonsfoto’s van de in totaal 281 daar begraven militairen bij hun respectievelijke graven. Net als bij iedere fotoplaatsing werd de begraafplaats ook deze dagen weer druk bezocht door dorpsbewoners, alsook genodigden uit zowel Nederland als 29 uit het Verenigd Koninkrijk, alsook de adoptanten van de graven. Nabestaanden van de begraven militairen en de adoptanten vonden op de begraafplaats en naderhand tijdens een meet & greet de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Dat gold ook voor de adoptanten en nabestaanden van de militairen van de Venray War Cemetery die hier ook aanwezig waren.
Het bezoek aan de begraafplaats en de meet & greet tussen de nabestaanden, adoptanten en stichtingsleden waren ontroerend en emotioneel. Voor sommige nabestaanden was dit zelfs de allereerste keer in hun leven dat ze het graf van hun vader of opa in het echt zagen.
Overloon herdenkt 80 jaar bevrijding
En Op zondag 13 oktober 2024 kwamen de inwoners van Overloon en vele bezoekers bijeen om de 80-jarige herdenking van de bevrijding te vieren. Deze indrukwekkende dag, georganiseerd door de Stichting Overloon War Chronicles en de Stichting Herdenking Slag om Overloon, stond in het teken van respect, dankbaarheid en reflectie.
De dag opende met een Kranslegging door een nabestaande van de Overloonse slachtoffers bij het Vrijheidsmonument op het 14 Oktoberplein. Dit eerbetoon zette de toon voor de rest van de plechtige bijeenkomsten. Vervolgens verzamelde de gemeenschap zich in de H. Theobalduskerk voor een Herdenkingsbijeenkomst, waar de offers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht werden.
Na de kerkdienst vond een Stille tocht plaats naar de Overloon War Cemetery, waar de Officiële herdenking werd gehouden. Hier waren de ruim 190 verzamelde portretfoto's van de gevallenen bij hun graven geplaatst - een persoonlijk gebaar dat het leed onderstreepte, maar ook de dankbaarheid voor de bevrijding.
Hoewel de pijn en het verlies nooit helemaal zullen verdwijnen, bood deze herdenking de inwoners van Overloon en de bezoekers de kans om stil te staan bij de offers die zijn gebracht. Samen vierden zij de vrijheid die zij nu kennen en hielden zij de herinnering levend aan diegenen die die vrijheid met hun leven hebben betaald.
Meer informatie over de Stichting Overloon War Chronicles en de projecten is te vinden op https://www.overloonwarchronicles.nl/ Facebook: https://www.facebook.com/OverloonWarChronicles
De Bevrijding van Brabant: Herdenking 80 jaar later
In de herfst van 1944 werd het grootste deel van Brabant bevrijd. Tijdens deze bevrijding vielen er veel slachtoffers en ontstond er grote schade. Op Omroep Brabant kun je dagelijks lezen wat er precies tachtig jaar geleden in deze regio gebeurde tijdens die belangrijke historische gebeurtenis.Lees meer »