Antwoorden krijgen van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog dankzij kunstmatige intelligentie. Dat kan over zo’n half jaar in Oorlogsmuseum Overloon. De onlangs geopende tentoonstelling over D-Day wordt met een slimme stemcomputer uitgebreid.
Door Joost Ariaans 15-10-24,
Die ‘beleving’ werd begin september geopend en bevindt zich nog in een testfase. Al zijn de reacties tot nu toe bijzonder positief, zegt Janneke Kennis van het museum. We doen al best lang veel op social media en daar zie je de reacties terugkomen. Na het bezoek krijgen mensen ook een e-mail met een enquête. Zo krijg je via verschillende invalswegen reacties. Dat is spannend. Maar mensen vinden het indrukwekkend, mooi gemaakt ook.
Niet alles loopt vlekkeloos
Het nieuwe onderdeel van het museum is een multimediale beleving met levensechte decors waarbij het voor de bezoeker net lijkt of die zelf op Omaha Beach staat en in het oorlogsgeweld terecht is gekomen. D-Day dus, verdeeld over zes ruimtes, waarbij de bezoeker zelf in een film terecht lijkt te zijn gekomen. Al loopt nog lang niet alles even vlekkeloos. Elke sessie lopen we nu nog met de bezoekers mee. Ze reageren op bepaalde plekken anders dan verwacht. Als ze moeten doorlopen, doen ze dat niet altijd. Ze zien bijvoorbeeld de deur die naar een boot leidt niet. Je hoort wel iemand zeggen let’s go, let’s go, maar het is niet iedere bezoeker duidelijk dat dat het signaal is dat ze verder moeten.
Rode en groene lampen
Soms valt er ook een beamer uit. Dat zijn van die kinderziektes . We zijn alles aan het finetunen. Lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/land-van-cuijk/eerst-het-oorlogsgebied-in-en-dan-vragen-stellen-aan-veteranen-het-kan-dankzij-kunstmatige-intelligentie~ac11cece/
Zaterdag 7 september was een historische dag voor het Oorlogsmuseum Overloon. De lang verwachte D-DEX-beleving, een unieke presentatie over de D-Day gebeurtenissen, werd officieel geopend in aanwezigheid van familie, pers en de directie.