Transportbedrijf uit Oploo moet toch betalen voor illegaal mengen afvalstoffen in Overloon

Gepubliceerd op 7 oktober 2024 om 18:16

Een transportbedrijf uit Oploo liet in een loods op het bedrijfsterrein van een pluimveehouderij in Overloon illegaal afvalstoffen verwerken.

Volgens het gerechtshof in Den Bosch maakte het bedrijf met zijn twee bestuurders uit Oploo (45) en Meijel (57) hierdoor onterecht ruim 31.000 euro winst. Dat geld moeten de verdachten terugbetalen aan de staat.

Door Geert van der Star 07-10-24

Het transportbedrijf haalde graanresten en vloeibare grondstoffen als glycerine, lecithine en soapstock op bij Duitse bedrijven en bracht dit naar Overloon. De eigenaar van de loods voegde deze stoffen samen en mengde ze. Van een receptuur was geen sprake. Het enige waar de ondernemer uit Overloon rekening mee moest houden, was het vochtgehalte. Hij kreeg uitbetaald per ton van het nieuwe graanmengsel. De transporteur uit Oploo bracht dit vervolgens naar een biovergister.

 

Plantaardige olie

De advocaat van de transporteur stelde tijdens het hoger beroep twee weken geleden dat het bedrijf in Overloon helemaal geen extra omgevingsvergunning nodig had voor het mengen van graanrestanten met plantaardige olie. Daar was het gerechtshof het niet mee eens. Inrichtingen waar sprake was van het verwerken, vernietigen of overslaan van afvalstoffen hadden wel degelijk een vergunning nodig. Lees meer op bron:https://www.bndestem.nl/brabant/transportbedrijf-uit-oploo-moet-toch-betalen-voor-illegaal-mengen-afvalstoffen-in-overloon~a2639584/