De Bevrijding van Brabant: Herdenking 80 jaar later

Gepubliceerd op 6 oktober 2024 om 10:11

In de herfst van 1944 werd het grootste deel van Brabant bevrijd. Tijdens deze bevrijding vielen er veel slachtoffers en ontstond er grote schade. Op Omroep Brabant kun je dagelijks lezen wat er precies tachtig jaar geleden in deze regio gebeurde tijdens die belangrijke historische gebeurtenis.

Omroep Brabant en het Oorlogsmuseum Overloon en het Overloon War Chronicles 

bericht dagelijks over wat er tachtig jaar geleden gebeurde in Overloon 

Herdenking 80 jaar bevrijding Overloon 'klik hieren 'lees meer'.

Klik hier onder op de foto om het verhaal te lezen

𝐃𝐞 𝐒𝐥𝐚𝐠 𝐛𝐢𝐣 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐥𝐨𝐨𝐧: 𝐄𝐞𝐧 𝐳𝐰𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐢𝐣𝐝 𝐢𝐧 𝐨𝐤𝐭𝐨𝐛𝐞𝐫 𝟏𝟗𝟒𝟒

In de eerste week van oktober is de Slag bij Overloon nog in volle gang. De geallieerden hebben de Duitse troepen in het Brückenkopf Venlo zwaar onderschat. In de nacht van 5 op 6 oktober wordt het Amerikaanse Combat Command A na vijf dagen strijd afgelost door Combat Command B. Maar al snel, op de avond van 6 oktober, krijgt de divisie onverwacht een nieuwe opdracht en moet zich verder naar het zuiden verplaatsen. De Britse troepen nemen het front ten noorden van Overloon over op 7 en 8 oktober.

De Amerikanen hebben deze aflossing hard nodig. De verliezen zijn zwaar in deze eerste week van de Slag bij Overloon: 452 manschappen, waarvan zo'n 130 gesneuveld. Ook zijn er 29 Sherman tanks en 49 andere voertuigen verloren gegaan. En Overloon is nog steeds niet bevrijd.

De iconische Sherman tanks Oorlogsmuseum Overloon (park) en zijn twee van de voertuigen die uitgeschakeld raakte in deze eerste week van de strijd.

Kom langs en beleef de geschiedenis van deze belangrijke slag zelf! https://bit.ly/4dvsFG4

Luister mee naar het verhaal van Nelly

Luister mee naar de ooggetuigen verhalen uit de Tweede Wereldoorlog!

Klik hier onder op de foto om het verhaal te lezen

𝗺𝗮𝗮𝗻𝗱𝘁𝗵𝗲𝗺𝗮: 𝗗𝗲 𝗦𝗹𝗮𝗴 𝗯𝗶𝗷 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗹𝗼𝗼𝗻

Ook deze keer is er een aftermovie gemaakt van de mocktbattles tijdens het Eyewitness Event op 31 augustus en 1 september jl.

De battles speelden zich af in het najaar van 1944 in een willekeurig Noord-Brabants dorpje. Een dorpje waar er zoveel van waren, velen van deze plekken kwamen gehavend uit de strijd.

Zo ook Overloon, het dorp van waar de inwoners stel op sprong moesten evacueren in oktober 1944. Wanneer Harrie van Daal (de oprichter van het museum) na de Slag bij Overloon naar huis terugkeert, treft hij in en rond zijn dorp een totale verwoesting aan. Zijn eigen achtertuin was eigenlijk een tweede Ieper (WO1) geworden.

Maanden later loopt Van Daal door het kapot geschoten Overloonse bos met alle overblijfselen van de strijd. Samen met een bosarbeider bekijkt hij wrakken van tanks en mijnenvelden die met witte linten zijn gemarkeerd. Ter plekke be¬sluiten zij dat hier een monument moet komen, een museum, ter ere van de gevallenen en om de herinnering aan de vreselijke oorlog levend te houden.

Ze leggen hun idee voor aan de burgemeester en natuurlijk, zoals dat hoort, aan de pastoor. Dertig burgers van Overloon leggen ieder 50 gulden in. Dit terwijl hun dorp in puin ligt en de wederopbouw eigenlijk nog moet beginnen.

Op 25 mei 1946 ging in Overloon het eerste museum over de Tweede Wereldoorlog in West-Europa open voor het publiek.

Video-credits: Matthijs Iseger & Maarten Moonen

bron:Oorlogsmuseum Overloon 

https://www.facebook.com/oorlogsmuseumoverloon

Als ik dit verhaal laat op de avond vertel, slaap ik helemaal niet meer

De oorlog in mijn hoofd„Mensen zeggen tegen mij: ‘Als jij over de oorlog praat, lijkt het alsof je de beelden nog zo voor je ziet’. Maar weet je wat het is? Ik zie die beelden ook nog voor me. Alsof het gisteren gebeurde.” Lees meer »

Nelly maakte de Slag om Overloon mee: ‘En maar tellen: hebben we ze nog allemaal bij elkaar?’

Podcast Als oudste van negen kinderen uit een boerenfamilie voelt Nelly Verstraaten-Drabbels nog altijd de schrik van de Slag om Overloon. ‘Wir wollen essen!', zo was hun boerderij door de Duitsers overgenomen.

Lees meer »