Herdenking 80 jaar bevrijding Overloon

Gepubliceerd op 26 september 2024 om 18:41

Stichting Overloon War Chronicles en Stichting Herdenking Slag om Overloon nodigen u van harte uit bij de diverse programmaonderdelen van de 80-jarige herdenking van de bevrijding van Overloon op zaterdag 12 en zondag 13 oktober 2024.

Deze herdenking wordt in Overloon gehouden ter ere van de militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten en het ultieme offer hebben gebracht. Dit jaar wordt ook een speciaal eerbetoon gebracht aan de inwoners van Overloon die het niet hebben overleefd of die na de oorlog onder barre omstandigheden moesten evacueren en hun leven weer moesten opbouwen.

Op 17 september begon 80 jaar geleden operatie Market Garden. Een militaire operatie die moest leiden tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een maand later is Overloon bevrijd en verwoest. Het overgrote deel van de inwoners werd gedwongen Overloon te verlaten en een verblijf te zoeken in Limburg en Brabant. Veel Overloners verloren huis en haard. Ook verloren tussen 19 september 1944 en de uiteindelijke bevrijding van Nederland in 1945 tientallen inwoners van Overloon het leven, waaronder meerdere kinderen. Het eerste Overloonse oorlogsslachtoffer viel al op 10 mei 1940, bij de Duitse inval.

De Bevrijding van Brabant: Herdenking 80 jaar later

In de herfst van 1944 werd het grootste deel van Brabant bevrijd. Tijdens deze bevrijding vielen er veel slachtoffers en ontstond er grote schade. Op Omroep Brabant kun je dagelijks lezen wat er precies tachtig jaar geleden in deze regio gebeurde tijdens die belangrijke historische gebeurtenis.

Lees meer »

De namen van deze slachtoffers staan gebeiteld in steen in een plaquette bij het bevrijdingsmonument op het 14 oktober plein. Hun levens verhalen zijn nu opgetekend door Kamil Aerts.

Lees ook Onthulling plaquette bij vrijheidsmonument meer info klik hier

 

Graag willen we bij de herdenking van de bevrijding van Overloon ook stil staan bij de Overloonse Oorlogsslachtoffers. Daartoe nodigen wij graag familieleden van de Overloonse slachtoffers uit om aan te sluiten bij deze herdenking. Wij nodigen u daarom uit om met ons samen te komen in de Foyer van de Pit op 13 oktober om 09:45. Indien u van deze uitnodiging gebruik wil maken verzoeken wij u een mail te sturen naar  han.welbers@gmail.com  of te bellen met 06-11627545 om te laten weten met hoeveel personen u komt. Wij hopen dat we u mogen verwelkomen.

H. Welbers, voorzitter Stichting Herdenking Slag Om Overloon

H. de Hoog, voorzitter Stichting Overloon War Chronicles

Wij stellen uw aanwezigheid bij de evenementen tijdens het weekend zeer op prijs.

De organisatie is in handen van Stichting Overloon War Chronicles en Stichting Herdenking Slag om Overloon.

Programma zaterdag 12 oktober

 

Locatie De Pit 14 Oktoberplein Overloon

 

10.30

Inloop voor boekpresentatie

Overloon War Chronicles is trots om aan te kondigen dat hun nieuwste boek "Als de lindeboom kon spreken" eindelijk klaar is! Het team heeft hard gewerkt om dit prachtige werk te volbrengen en kan niet wachten om het aan het publiek te presenteren.Na de presentatie zullen de gereserveerde exemplaren kunnen worden afgehaald. Daarnaast zullen er ook boeken ter plekke verkocht worden, voor wie nog geen reservering heeft gedaan. Auteur Kamil Aerts zal bovendien de gelegenheid bieden om uw exemplaar te laten signeren.

Laat u verrassen door het verhaal van "Als de lindeboom kon spreken" en kom naar de presentatie op 12 oktober in Overloon!

11.00 – 12.00

Boekpresentatie “Als de Lindeboom kon spreken” door schrijver Kamil Aerts meer info klik hier

12.00 – 13.30

Boekverkoop en afhalen gereserveerde boeken

14.00 – 16.00

Informele ontmoeting Britse families op Overloon War Cemetery

16.00 – 18.30

Voor genodigden
Meet & Greet met Britse gasten van Overloon War Chronicles en Stichting Adoptiegraven CWGC Venray War Cemetery in De Pit in Overloon

 

Programma zondag 13 oktober

 

Locatie De Pit, 14 Oktoberplein en Overloon War Cemetery

10.15

Kranslegging door een van de nabestaanden van de Overloonse slachtoffers bij het Vrijheidsmonument op het 14 Oktoberplein in Overloon

10.30

Herdenkingsbijeenkomst in de H. Theobalduskerk aan het 14 Oktoberplein in Overloon 

11.45

Stille tocht (1.5km) naar Overloon War Cemetery aan de Vierlingsbeekseweg

12.00

Officiële herdenking op Overloon War Cemetery, waarbij o.a. de ruim 190 verzamelde portretfoto’s bij de graven zullen staan

 

Omdat we met de organisatie en onze gastvrijheid behoorlijk wat kosten maken, stellen wij een kleine gift zeer op prijs. U kunt dit doen via ons bankrekeningnummer: Banknummer: NL04 RBRB 8835 3869 69 t.n.v. Stichting Overloon War Chronicles

 

Wij hopen u te mogen begroeten tijdens deze 80-jarige herdenking van de bevrijding van Overloon.

Meer informatie over de Stichting Overloon War Chronicles en de projecten is  te vinden op

 https://www.overloonwarchronicles.nl/ Facebook: https://www.facebook.com/OverloonWarChronicles  

Klik op foto om te vergroten