‘Brommers Kieke’ tijdens Schijt aan de Grens

Gepubliceerd op 13 juli 2024 om 12:06

Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus vindt voor de vijfde keer het cultureel festival Schijt aan de Grens plaats. Schijt aan de Grens: Hoe is het ook alweer ontstaan, en waar komt die naam vandaan? In 2015 stak een aantal cultuurliefhebbers de koppen bij elkaar en kwamen tot de conclusie dat we elkaar aan de Limburgse en Brabantse grens veel te weinig kennen.

En met dat kennen wordt bedoeld elkaar (niet) kennen op cultureel gebied. Besloten werd ‘schijt’ te hebben aan die grens en Brabant en Limburg kennis te laten maken met elkaars kunst, muziek, poëzie, theater en dans. De naam ‘Schijt aan de Grens’ was hiermee geboren en inmiddels is het de vijfde editie die op stapel staat.

 

De activiteiten vinden plaats in Overloon en Venray. Deze plaatsen zijn tijdens het festival met een kunstroute verbonden. In Overloon is ‘t Helder de plaats waar het gaat gebeuren en in Venray zijn het Stadspark en de Gemeentetuin het middelpunt van het festival.

 

Kieke of Blieke

Dat is het thema voor deze editie. Kom ‘Brommers Kieke’, ‘Potten Kieke’, ‘Um het Huukske Kieke’, ‘Kiekdozen Kieke’ en kom Blieke in het ‘Blind date Cafeetje’ en ‘achter de kerk’.

De werkgroep Straattheater heeft al haar creativiteit weer blootgelegd wat zich vertaalt in een aantal ludieke acts. Het terrein wordt weer kleurrijk aangekleed door de werkgroep Aankleding. En er is heel veel muziek! Wie tussendoor gewone honger krijgt van dit alles kan terecht bij Thijs Hubers en voor de lekkere honger bij de Wafelzusjes. De complimentendames gaan op zondag complimenten uitdelen, wie zit daar nu niet op te wachten?

 

Wat is nieuw deze keer

Ten eerste een expositie in het Venrays Museum. Vanaf 6 juli is hier een brede verzameling van kunst te zien van kunstenaars uit de gemeente Venray en de gemeente Land van Cuijk. Via een open call werd massaal ingeschreven. Uiteindelijk is het werk van ongeveer 50 kunstenaars geselecteerd en te zien tot 6 september. De jongste deelnemer is 18 en de oudste 77! De werkgroep is er bijzonder trots op dat ze een zeer gevarieerde en rijke collectie kunnen laten zien. Dit past helemaal bij het idee van Schijt aan de Grens, de grens die scheidt, maar ook verbindt. Het Venrays Museum is vanaf zaterdag 6 juli open op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13:30 uur tot 17:00 uur.

 

Kunstroute

Tijdens Schijt aan de Grens op 24 en 25 augustus wordt er een aanvullende tentoonstelling ingericht langs de route van Venray naar Overloon en van Overloon naar Venray. Ook hier wordt een verbinding gemaakt tussen Limburg en Brabant en wordt de grens overgegaan. Op een drietal locaties is buitenkunst te zien, aangevuld met muziek en poëzie. Waar dit allemaal te zien en te beleven is wordt wordt op een later moment bekend gemaakt.

 

Première kindervoorstelling ‘Er is niemand zoals jij’

Schijt aan de Grens is bijzonder vereerd dat de première van deze kindervoorstelling plaatsvindt op zaterdag 24 augustus bij ’t Helder. Overloners Babette Holtmann, Hans Kunneman en Marijke Smith zijn er bijna klaar voor! Die middag zal de voorstelling een aantal keren te zien zijn, en de entree is gratis deze keer.

 

Wat te zien en te doen

Het festival wordt op zaterdag 24 augustus geopend door Wim De Schryver, de Limburgse (Venrayse) wethouder van Cultuur, waarna de Limburgse (Leunen) band Sch!k het spits afbijt. Verder is er die dagen afwisselende muziek te horen in de vorm van bandjes, singer-songwriters en ons eigen ‘Oker’ is ook van de partij deze keer. Verder te zien en te horen uit Overloon: Underline, Mischa van den Brand en the Last Straw, die toch een beetje Overloonse roots hebben.

 

Op zondag maakt Damien van Elburg zijn opwachting. Met zijn prachtige ‘Johnny Cash’-stem zal hij diverse malen te horen zijn. Op zondag 7 juli is hij overigens te zien en te horen in het Venrays Museum tijdens de kunstexpositie.  Salsaband DaleCaña (inclusief danseressen) zorgt ook op zondag voor een zomers carnaval. Het is slechts een kleine greep uit het uitgebreide aanbod deze dagen. Binnenkort verschijnt het hele programma op de website en ook in de uitgave van Ons Eigen Erf d.d. 14 augustus verschijnt het uitgebreide programma. 

 

Op zondag 25 augustus geeft Tim van den Heuvel uit Bakel een indrukwekkende lezing over zijn leven als succesvol modeontwerper. Deze energieke modeontwerper trekt internationaal de aandacht met zijn uitbundige, vrouwelijke creaties. Een aantal creaties van Tim zullen tijdens Schijt aan de Grens te zien zijn.

 

Anke van Raaij uit Overloon zal haar schilderijen exposeren, Eva van Wylick (17 jr) maakt met een kettingzaag beelden uit boomstammen, Madelon Klippert brengt haar zelfgemaakte sieraden mee en zal ter plekke sieraden maken. De nog nooit geëxposeerde schilderijen, gemaakt van stof, door Maria Hendriks-de Bruijn (die helaas overleden is) worden tentoongesteld.

 

Ook voor de kinderen is er weer een gevarieerd programma zoals armbandjes maken, parfum maken, glittertattoos, bouwblokken, garages met auto’s en leuke voorstellingen.

 

Kortom: teveel om op te noemen.

 

Kom ‘Kieke’ op 24 en 25 augustus, beide dagen van 12:00 tot 18:00 uur in Overloon bij ’t Helder en in Venray in het Stadspark en de Gemeentetuin.

 

Wil je nog meedoen? Dan kan ook nog. We zoeken nog enthousiastelingen die tijdens het festival de kinderen willen begeleiden bij de leuke knutselactiviteiten. Heb je interesse hierin? Stuur dan een mail naar info@schijtaandegrens.nl

 

Meer info is te vinden op www.schijtaandegrens.nl en volg ons op social media, dan ben je altijd op de hoogte!

Tips uit het programma

Foto Vergroot na klik

 

Het programma voor 24 en 25 augustus voor beide locaties is zo goed als rond. Binnenkort zetten we alles overzichtelijk in een blokkenschema. Dat kan iedereen op de festivalterreinen en digitaal raadplegen. Een paar tips voor acts die je niet wilt missen. 
In Overloon kun je in het café op blind date (dat is zonder te kieke, maar met een beetje blieke), je kunt brommers kieke of de dansspieren in beweging brengen op de muziek van salsaband Dale Caña. In Venray geven pianist Egbert Derix en zangeres Marion Vervoort enkele intieme optredens in de Grote Kerk. Iets heel anders is de paaldansshow. Zelf proberen? Kan ook. 
Zaterdag sluit in Venray de band Longo Longo af. Dat wordt feest. Een grote band met blazers en percussie en een snufje Afrika. Een aantal artiesten is zowel in Venray als in Overloon te zien. Met het blokkenschema stel je zelf je programma samen. 
 
Poëzie, ook op bestelling
In de komende editie van Schijt aan de Grens krijgen taal en poëzie in het bijzonder meer aandacht. Een werkgroep van schrijvers en dichters van weerszijden de provinciegrens presenteert op 24 en 25 augustus 2024 bijdragen in de vorm van korte teksten, gedichten, spoken word en workshops. Ook maken enkele van hen gedichten op bestelling. 
Op 21 juli verzorgde een aantal deelnemers een presentatie in het Venrays Museum, tijdens de tentoonstelling rond het thema ‘Kieke of blieke’.
 
Schijt aan de Grens in beeld
Al een tijdje zijn de etalages van 2 winkels in Overloon en Venray en de bibliotheek in Vierlingsbeek ingericht als eyecatchers voor Schijt aan de Grens. Ook dat is een klusje waar creatieve werkgroepleden hun handen niet voor omdraaien. Al maanden komt de groep elke zaterdagmorgen bij elkaar bij ’t Helder om te werken aan sfeerverhogende creaties voor de beide festivalterreinen. 
Het Schijt aan de Grens-promotieteam was begin juni present tijdens het Meerdaags Wandelevenement in Venray. Behalve veel aandacht leverde dat ook nog de medewerking van enkele vrijwilligers van het Wandelevenement aan ons festival op.
Wilma Zegersplein
Op 2 oktober vorig jaar overleed Wilma Zegers. Zij was jarenlang betrokken bij Schijt aan de Grens in Venray. Wilma was onder meer het brein en de motor van het kinderprogramma. Om Wilma te herdenken dopen we de locatie van de kindertent tijdelijk om in het Wilma Zegersplein. 

Wethouders openen
Schijt aan de Grens 2024 staat meer dan ooit in het teken van verbinding. Dat begint al bij de opening. De beide wethouders van cultuur in Venray en Land van Cuijk openen zaterdag 24 augustus het festival. Daarvoor gaan ze beide een kijkje nemen over de grens. De Venrayse wethouder Wim de Schryver gaat naar Overloon om te openen en zijn Brabantse collega Joost Hendriks reist naar Venray. Onderweg ontmoeten ze elkaar bij de Loobeek, waar ze gezelschap krijgen van twee lopersgroepen. Je herkent de lopers aan hun speciaal gemaakte Kieke of blieke-rugnummers.
 

Schijt aan de Grenslied
Jawel, je leest het goed. Schijt aan de Grens krijgt een eigen lied. Bregje Jeuken en Leon Mooren tekenen voor tekst en muziek, Bregje neemt ook de zang voor haar rekening. Het nummer wordt opgenomen in de studio van niemand minder van Bart-Jan Baartmans. De band Tiedelek speelt het nummer samen met Bregje live voor het eerst tijdens het festival. Laat je verrassen!

Vrijwilligersbijeenkomst
Met het festival voor de deur nodigen we alle vrijwilligers uit voor een bijeenkomst. Doel is bijpraten over de stand van zaken en de laatste puntjes op de i zetten. En natuurlijk de creaties voor het festival bekijken. Iedereen is welkom, ook als je nog niet bent uitgenodigd. Zaterdag 3 augustus, plaats van handeling, is de loods van ’t Helder, Helderseweg 31 in Overloon. We beginnen om 10.00 uur.

Meedoen?
De diverse werkgroepen zijn inmiddels druk met de voorbereidingen voor het festival. Schijt aan de Grens kan nog wat handjes gebruiken. In de voorbereiding en tijdens het festival in augustus. Wil je deel uitmaken van de gezellige club vrijwilligers? Bijvoorbeeld als fotograaf/videofilmer, in de horeca, aan de kassa of bij het opbouwen en afbreken? Meld je aan via info@schijtaandegrens.nl