OVERLOON - Kermissen in kleine dorpen? Ten dode opgeschreven, zeggen sommige ondernemers. Toch zijn er ook voorbeelden van hoe een bescheiden kermis kan overleven. In Overloon, bijvoorbeeld.
Door Frank Houtappels 14-01-23
Overloon, hoort hij wel eens, wat moet jij toch altijd in Overloon? Atze J. Lubach is een entertainer, maar behalve dat is hij ook voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders Bovak.
(Foto Atze J. Lubach)
De feiten, hij noemt ze zo op. Het kermisseizoen loopt van april tot en met oktober en dan zijn er 1500 kermissen, soms zelfs zeventig in één weekend. Lubach mag dan een kermisbestuurder zijn, hij is ook maar een mens en die kermissen zijn overal. Ik kan er hooguit 250 per jaar bezoeken.
Goed, Overloon. Daar gaat hij dus altijd naartoe. Waarom? Om landelijke belangstelling te tonen. Om te laten blijken dat ze daar samen het verschil maken.
En dat terwijl het er vijf jaar geleden nog zo somber uitzag: er stonden wel wat attracties, maar de mensen verbleven kort. Een oproep van de dorpsraad om mee te denken zorgde ervoor dat er nu een groep van zo’n twintig vrijwilligers is die de kermis een nieuwe impuls gaf. Wat kunnen dorpen als Maasbommel, Beek, Alphen, Heumen en Ottersum leren van de Lónse kermis?
Waarom dit verhaal? Kermissen hebben het moeilijk
in heel Nederland verliezen bescheiden dorpen hun kermis. Sommige inwoners ervaren dat ook daadwerkelijk als een verlies: er gaat een traditie verloren. Op kermissen zijn soms zelfs huwelijken tot stand gekomen.
Oorzaak van de teloorgang? Vergelijk het met de bakker en de slager, zeggen kermisexploitanten: ook die hebben het moeilijk in kleine dorpen. Door vergrijzing van de samenleving zijn er minder kinderen, een belangrijke doelgroep voor de kermis. Bovendien worden mensen mobieler en wordt hun wereld groter. oor individualisering staat saamhorigheid onder druk. Mensen gaan vaker uit eten. ‘En als de kermis naar het dorp komt, is het geld ineens op’, klinkt het.
Het nieuwste dorp dat vreest de laatste kermis gevierd te hebben, is Ottersum. De gemeente Gennep wil de kermis niet meer organiseren omdat er geen exploitant te vinden is die het nog aandurft. Alleen de kermis in Gennep zelf is onomstreden, met andere dorpen is de gemeente in gesprek om na te denken over de toekomst. Eventueel levert de gemeente ‘een financiële bijdrage en facilitaire ondersteuning’.
In een poging de kermis te redden, roept dorpsvereniging DAG Ottersum nu inwoners op mee te denken: donderdag 26 januari is er een bijeenkomst in Huiskamer de Prôst.
1. Evenementen erbij, maar onthoud: het gaat om de kermis
In Overloon houden ze het klein, zegt Martijn von der Heide van de Lónse Kermis. In aanloop naar de kermis is er een kleurplatenwedstrijd.Om het kermisgevoel vast wat aan te wakkeren.Later is er een letterspeurtocht, waarbij kinderen letters zoeken tussen de attracties. Zo kunnen ze muntjes winnen die te besteden zijn op de kermis. En er is een kinderkleedjesochtend, een rommelmarkt waar kinderen geld kunnen verdienen om te besteden op: de kermis. ,,Dat is toch de rode draad: zonder attracties geen kermis.” lees meer op Bron:https://www.ad.nl/beuningen/wat-kwijnende-kermissen-kunnen-leren-van-overloon-dit-hadden-ze-nog-niet-vaak-meegemaakt~a4aff90d/
Foto's van de Lónse Kermis. Klik hier