Als de voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen doorgaan, dan lijkt carnaval grotendeels te kunnen worden gevierd.
Het feest begint officieel op 26 februari. Maar hoe precies, dat is voor veel betrokkenen de vraag. Vooral het zitten bij evenementen met meer dan 500 bezoekers, dat nog zeker tot 25 februari verplicht blijft, maakt het lastig. "We hopen echt dat dat zitten er nog af gaat.
Gisteren maakte het kabinet bekend welke versoepelingen zij binnenkort willen doorvoeren. Het afbouwen van die maatregelen is nog wel afhankelijk van overleg met het OMT en de burgemeesters, en het aantal ziekenhuisopnames. Een definitief besluit wordt dinsdag genomen.
Het kabinet wil vanaf volgende week vrijdag de sluitingstijden van de horeca en de cultuursector verruimen tot 01.00 uur. Voor evenementen met maximaal 500 bezoekers is het coronatoegangsbewijs verplicht, maar 1,5 meter afstand houden en een mondkapje zijn dan niet meer nodig.
Vanaf 25 februari zou er wellicht zelfs nog wat meer mogelijk kunnen zijn: dan zou de afstandsregel kunnen vervallen en is voor kleine kroegen en discotheken geen coronatoegangsbewijs meer nodig.
Opluchting
Veel betrokkenen bij carnavalsvieringen zijn opgelucht over de voorgenomen verruimingen. "We zijn wel heel blij dat het ernaar uitziet dat we carnaval in de kroeg kunnen vieren. Dat is het belangrijkste, dat er iets kan", zegt Arthur Marres teammanager evenementen van Omroep Brabant.
Ook burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch is opgetogen. "Voor 's-Hertogenbosch als carnavalsgemeente zou dit ook veel betekenen. De versoepelingen maken het dan mogelijk carnaval, het feest van saamhorigheid, op een fijne manier te beleven." Dat vindt ook Rob van de Laar, van de Brabantse Carnaval Federatie. "Als je niet meer hoeft te zitten, dan gaat het los in Brabant, dat is zeker.
Voorgenomen versoepeling coronamaatregelen:
Vanaf 18 februari:
- horeca en cultuursector open tot 01.00 uur;
- alleen toegang met coronatoegangsbewijs (3G);
- maximaal 500 mensen in kroegen, clubs, discotheken, theaters. Bij meer dan 500 mensen moet iedereen een zitplaats krijgen.
Vanaf 25 februari:
- einde aan de anderhalvemeterafstandsregel;
- de reguliere sluitingstijd gaat weer gelden;
- kroegen, clubs, discotheken tot maximaal 500 mensen zonder coronatoegangsbewijs (3G);
- evenementen, discotheken met meer dan 500 mensen op basis van 1G, ongeplaceerd. Lees meer op bron:https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5287554/hoe-ziet-carnaval-er-straks-uit-hopen-dat-verplicht-zitten-bij
Gemeenten in wachtkamer voor polonaise: besluit kabinet is leidend
De meeste gemeenten in Brabant willen eerst een officieel besluit van het kabinet afwachten voordat ze de vlag uitsteken om carnaval te vieren. De meeste burgemeesters zijn niet zo uitgesproken als burgemeester Jack Mikkers uit Den Bosch. Die zei donderdagavond dat hij positief is over de kansen voor het carnaval in Oeteldonk na de versoepelingen die het kabinet van plan is door te voeren.
Burgemeester Wobine Buijs-Gloudemans van de gemeente Oss zegt dat de gemeente 'een veilige vorm kan vinden om dit gezellige feest te vieren.’ Maar ze meldt ook dat Oss zich houdt aan landelijke richtlijnen. ”Woensdag hebben wij een overleg met de horeca en carnavalsverenigingen over hoe we carnaval met elkaar in kunnen richten in Oss”, zo vertelt Buijs.
'Lokaal karakter in Land van Cuijk'
Ook de nieuwe gemeente Land van Cuijk hakt nog even geen knoop door, al is er wel nauw contact met politie en horeca. “Afhankelijk van de besluiten volgende week verwachten we dat carnaval een meer lokaal karakter krijgt in het Land van Cuijk", zo zegt de gemeente. "Daarbij speelt ook mee dat de grotere evenementen als de Kuukse Kroegentocht en de Lichtjesoptocht in Boxmeer niet doorgaan. En de Metworstenrennen in Boxmeer zijn dit jaar zonder publiek. Verder is onze verwachting dat er tijdens de carnavalsperiode geen grootschalige evenementen voor meer dan vijfhonderd bezoekers gaan plaatsvinden. Lees meer op bron:https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4039080/gemeenten-in-wachtkamer-voor-polonaise-besluit-kabinet-is-leidend
Burgemeesters bespreken versoepelingen in Veiligheidsberaad
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad bespreken maandagavond in Utrecht de versoepelingen van het coronabeleid die het kabinet dinsdag wil aankondigen. Aan de orde komt vrijwel zeker wat de versoepelingen voor gevolgen hebben voor het vieren van carnaval eind februari. Het Veiligheidsberaad vindt dat het kabinet daar landelijke regels voor moet vaststellen, om te voorkomen dat carnavalvierders massaal naar de stad of regio trekken waar het meeste is toegestaan. Lees meer op bron:https://dvhn.nl/binnenland/Burgemeesters-bespreken-versoepelingen-in-Veiligheidsberaad-27471489.html