Twee honderdjarigen in één weekend
Waarnemend burgemeester Hillenaar feliciteert de heer J. Rongen
Zuster H.J. van Tijn in gesprek met waarnemend burgemeester Hillenaar
Op zaterdag 29 januari en zondag 30 januari hebben twee inwoners van het Land van Cuijk een bijzondere verjaardag gevierd. De heer J. Rongen uit Cuijk vierde op zaterdag zijn honderdste verjaardag bij zijn zoon in Sint Agatha. Zuster H.J. van Tijn vierde op zondag haar honderdste verjaardag in verzorgingstehuis St. Anna te Boxmeer. Reden voor waarnemend burgemeester Hillenaar om beide inwoners een bezoekje te brengen.
“Het is bijzonder dat twee inwoners van de nieuwe gemeente Land van Cuijk 100 jaar worden”, zegt de burgemeester over zijn bezoek. “Ik breng vaker een bezoek aan inwoners van onze gemeente die die 100 jaar oud worden, maar twee honderdjarigen in hetzelfde weekend is toch wel heel speciaal.”
Paspoorten en identiteitsbewijzen
Op verzoek thuisbezorging mogelijk
Woon je in de gemeente Land van Cuijk? Dan kun je vanaf nu een aangevraagd paspoort of identiteitsbewijs thuisbezorgd krijgen. Daarvoor hoef je dus niet meer naar het gemeentehuis te komen. Handig, nietwaar?
Eén keer naar gemeentehuis
Voor een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart moest je eerst twee keer naar het gemeentehuis komen. Een keer om het aan te vragen. En een keer om het op te halen. Die tweede keer hoeft nu niet meer. Als jij dat wil, bezorgen we het thuis. Thuis bezorgen doen we van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 21:00. Maar op zaterdag tussen 8.00 en 18.00 uur kan ook. Deze thuisbezorging is gratis.
Ander adres
Vind je het handiger om jouw paspoort of identiteitskaart op een ander adres af te laten leveren? Bijvoorbeeld op jouw werk of op een vakantieadres in Nederland? Dat kan. We bezorgen het graag op ieder ander adres in Nederland waar jij op dat moment bent, behalve op de Waddeneilanden.
Hoe werkt het?
Je maakt een afspraak met de gemeente via www.landvancuijk.nl. Je geeft aan dat je een paspoort of identiteitskaart wil aanvragen. Je komt op het tijdstip van je afspraak naar het gemeentehuis. Bij de balie geef je aan of je het document komt ophalen of dat je het thuisbezorgd wil hebben. De baliemedewerker bekijkt of thuis bezorgen kan. Er zijn namelijk een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld:
- Bij een spoedaanvraag. Thuisbezorgen duurt namelijk altijd enkele dagen langer. Het paspoort moet immers eerst nog naar de bezorgdienst.
- Als in het oude paspoort nog een geldig visum zit.
- Bij de aanvraag van een vreemdelingen- of een vluchtelingenpaspoort.
Bezorgdienst
We bezorgen het paspoort of identiteitskaart veilig bij je thuis. Een speciale, vertrouwde bezorgdienst zorgt daarvoor. Geen zorgen dus dat het kwijtraakt.
Rijbewijzen
Binnenkort gaan we ook aangevraagde rijbewijzen thuis bezorgen. Nu kan dat nog niet maar over een paar weken hopen we dat het wel kan. Je leest er hier dan meer over.
Informatie
Wil je meer weten over dit onderwerp? Bel dan met de gemeente: 0485 – 85 40 00.
Afschrijven gemeentelijke aanslagen vier voormalige gemeenten in Land van Cuijk in maart
Veel inwoners maken gebruik van het gespreid betalen van de aanslag van de gemeentelijke belastingen. Dat gebeurt via een zo geheten automatische incasso, het automatisch afschrijven van de aanslag van de bankrekening. Het gaat hierbij om de gecombineerde aanslag van onroerendezaakbelasting, riool- en afvalstoffenheffing en in Grave nog de hondenbelasting.
Doorschuiven incasso naar maart
Het samenvoegen van de belastingadministraties van de vijf voormalige gemeenten duurt langer dan voorzien. En dat betekent dat de gemeente Land van Cuijk de afschrijvingen twee maanden doorschuift. Het gaat hierbij om de aanslagen over 2021 van de voormalige gemeenten: Boxmeer, Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert. Voor inwoners van de voormalige gemeente Sint-Anthonis verandert er niets, omdat hier de Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) de afschrijving van de aanslag over 2021 nog verzorgt.
Rekening mee houden
Wat betekent het doorschuiven van de incasso’s? De gemeente int de aanslagen voor januari en februari nu in maart en april. Voor de meeste inwoners gaat het alleen om de termijn van januari. Voor een aantal ook nog die van februari. Eind maart of eind april 2022 valt de aanslag over 2022 in de bus en de gespreide betaling van die aanslag start dan of in april of in mei. Het is verstandig
om er nu rekening mee te houden dat de afschrijvingen over 2021 in maart weer starten. Als u door het doorschuiven betalingsproblemen krijgt, neemt u dan contact op met de gemeente via het telefoonnummer: 0485-854000. Of stuur een mail naar: belastingen@landvancuijk.nl. Dan zoeken we naar een oplossing.
Met uw kantoorpand in 4 stappen naar Energielabel C (of beter)
Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren energiezuinig zijn en minimaal energielabel C hebben. Kantoren die na 1 januari 2023 niet minimaal label C hebben, mogen niet als kantoor gebruikt worden. En ook niet als kantoor verhuurd mogen worden. Het is dus heel belangrijk om dit jaar maatregelen te nemen om het pand te verduurzamen. Dit artikel laat in 4 stappen zien hoe dat moet en voor welke kantoren die geldt.
Welke kantoren moeten voldoen aan minimaal label C
Het gaat om kantoren met een gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties van 50% of meer van de totale oppervlakte én de oppervlakte aan kantoorfuncties (en nevenfuncties) groter is dan 100m2. . Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.
Subsidie voor energieadvies
Verduurzamen van een kantoorpand blijkt vaak eenvoudiger dan gedacht. Zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan een beter energielabel. Wil je wel verduurzamen, maar weet je niet waar te beginnen? Laat voor je pand een energieadvies opstellen. In zo’n adviesrapport staan verduurzamingsadviezen om energie te besparen, energie op te wekken en aardgasloos/energieneutraal te worden. De subsidie verduurzaming MKB (SVM) helpt je om een adviseur in te huren voor een energieadvies op maat. Én voor ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dit advies. Zie voor meer informatie www.rvo.nl.
Heeft uw gebouw label D t/m G? Volg de volgende stappen om het pand voor 2023 naar energielabel C te tillen.
Stap 1: Vraag een energieadvies aan
Een energieadviseur controleert het gebouw op een aantal kenmerken, signaleert verbetermogelijkheden en maakt een kostenberekening. Dit advies heeft niet automatisch een energielabel tot gevolg.
Stap 2: Verken financiële regelingen
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondersteunt het nemen van energiebesparende maatregelen met een aantal subsidies. Kijk op www.rvo.nl bij de subsidiewijzer.
Stap 3: Voer de maatregelen uit
Voer de energiemaatregelen tijdig uit (vóór 1 januari 2023) om op energielabel C te komen. Zorg indien mogelijk voor maatregelen die bijdragen aan een CO2-arm kantoor én rekening houden met verregaande aanpassingen in de toekomst. Een voorbeeld hiervan is een maatregel die genoeg ruimte overlaat om een installatie later aan te passen aan de stand van de techniek.
Stap 4: Laat een (nieuw) energielabel opstellen
Laat een nieuwe label vaststellen en registeren.
Start zo snel mogelijk met de eerste stappen zodat ook jouw kantoorpand energiezuinig is op 1 januari 2023.
Cadeaubonactie ‘energie besparen’ huurders gemeente Land van Cuijk
Deze week ontvangen de huurders van de woningcorporaties en particulieren een brief van de gemeente over de cadeaubonactie ‘energie besparen’. Huurders in de gemeente Land van Cuijk kunnen een gratis cadeaubon van € 45,- aanvragen bij het Regionaal Energie Loket. Doe dit via www.regionaalenergieloket.nl/cadeaubon. Deze cadeaubon is in te wisselen voor kleine energiebesparende producten. Zo kunnen huurders direct aan de slag met energie én geld besparen. Lukt het digitaal aanvragen niet, bel dan met telefoonnummer: 0485-854000. We maken dan een telefonische afspraak voor het aanvragen van de cadeaubon.
Bezoek ook de online informatieavond op 8 februari (19.30-20.30 uur)
Om huurders te helpen met energie besparen, organiseert de gemeente, samen met Regionaal Energieloket, een digitale informatieavond voor huurders. U krijgt tijdens deze avond handige tips en antwoord op vragen als: hoe kies ik de juiste LED lamp? En hoe gebruik ik radiatorfolie? Ook kunt u uw vragen stellen.
Meldt u wel vooraf aan via www.regionaalenergieloket.nl/acties of via deze QR code. Kies: ‘Informatieavond huurders’. U ontvangt dan een deelnamelink. Heeft u vragen over deze informatieavond? Mail dan naar projecten@regionaalenergieloket.nl.
Meer energiebespaaracties
Voor huurders zijn er meer energiebespaaracties. Denk aan een afspraak met een energiebespaarcoach of het lenen van een energieverbruiksmanager en luchtkwaliteitsmeter. Kijk hiervoor op de website van de gemeente www.landvancuijk.nl en zoek op ‘energiebespaaracties’. Heeft u vragen over deze actie voor huurders? Mail dan naar cadeaubon@regionaalenergieloket.nl of bel 088 – 5254110 (ma-vr van 9.00 tot 17.30 uur, best bereikbaar in de ochtend).
Raadsavond Land van Cuijk
Raadsvergadering
Op donderdag 3 februari a.s. vergadert de raad. De raadsvergadering begint om 19.30 uur.
Maatregelen rond coronavirus
De raad vergadert via Teams. De vergadering is live te volgen.
Agenda en stukken
Op https://lvc.bestuurlijkeinformatie.nl/ vindt u de agenda’s en de stukken van vergaderingen en bijeenkomsten van de raad. Ook te bereiken via de website van de gemeente (www.landvancuijk.nl).
Spreekrecht
U kunt gebruikmaken van het spreekrecht over de geagendeerde onderwerpen. Tot uiterlijk 12.00 uur op de dag van de vergadering vraagt u spreekrecht aan via griffie@landvancuijk.nl.
Vergaderingen volgen
Via internet kunt u een vergadering live volgen of een eerdere vergadering terugkijken. Ga naar https://lvc.bestuurlijkeinformatie.nl/.
Tijdelijk geen melding voor verlopen reisdocument
Door de opstartfase van de nieuwe gemeente zijn er tijdelijk geen brieven gestuurd wanneer je reisdocument is verlopen. Dat betekent dat je op dit moment zelf in de gaten moet houden of het reisdocument nog geldig is. Wees hier alert op als je binnenkort op reis gaat. Wij hopen deze service volgende week weer te hervatten.
Weemen tekent koopovereenkomst met Bedrijvenpark Laarakker, voor de nieuwbouw van hun bedrijf.
Nog voor het begin van het nieuwe jaar zette de directie van Bedrijvenpark Laarakker samen met Maarten en Twan Weemen hun handtekening onder de koopovereenkomst voor de aankoop van een kavel op het bedrijvenpark. Op de hoekkavel, aan de Oefeltseweg naast de entree van het bedrijvenpark, gaat een volledig gemoderniseerd pand onderdak geven aan de activiteiten van Weemen. Rond de zomer van 2022 gaat de, spreekwoordelijke, schop in de grond. Dezelfde periode een jaar later, opent Weemen officieel haar deuren.
Familiebedrijf
Het familiebedrijf Weemen werd in 1974 opgericht door grondleggers Tiny en Ria Weemen. In 1978 werd het huidige pand aan de Kerkstraat in het Brabantse Haps gebouwd. Nu, 43 jaar later, kopen Maarten en Twan (tweede generatie) dit prominente hoekkavel op het bedrijvenpark.
Groei
“De afgelopen jaren hebben wij diverse overnames gedaan binnen- en buiten de regio. Je zult begrijpen dat produceren op meerdere plekken niet efficiënt is. Door het samenvoegen van twee productielocaties bouwen we aan de toekomst van ons mooie familiebedrijf. De hoofdvestiging zal in Haps staan met daarbij verkooplocaties in Nijmegen, Venlo en Eindhoven.” Aldus Twan Weemen.
Ambitie
Weemen heeft de ambitie om een sterke samenwerkingspartner te zijn voor hun relaties en dragen daarin de volledige zorg voor de totale bedrijfscommunicatie. Twan; “we willen graag in 2030 een impactmaker zijn in gepersonaliseerde en hoogwaardige communicatieproducten- en diensten. Wij helpen de wereld, mensen en merken verder ontwikkelen. Met gelukkige collega’s en relaties als resultaat.”
Visitekaartje
Dagelijks komen er zo’n 50 medewerkers naar de nieuwe locatie. Buiten een functionele productieruimte moet het pand ook veel warmte uitstralen. De entree komt uit in de huiskamer, waar je kan genieten van een hapje en een drankje. Vanuit die plek, kan je rechtsreeks naar de kantoren en de productie. De buitenzijde van het pand zal een combinatie van glas, steen en hout worden.
Laarakker groeit door in 2022
Ook de directie van Bedrijvenpark Laarakker is blij met de komst van Weemen. Verkoopmanager Leon Vromans; “Na een aantal bedrijven uit de directe regio zijn we heel erg content met toevoeging van een echt Haps bedrijf aan ons bedrijvenpark”. Bedrijvenpark Laarakker stelt zich ten doel om regionale ondernemers die uit hun jasje groeien kansen te bieden voor groei en modernisering van hun bedrijfsprocessen. De verplaatsing en samenvoeging van de activiteiten van Weemen naar bedrijvenpark Laarakker is hier een uitgelezen voorbeeld van.
Win-win
Wethouder Jilisen ziet de komst van Weemen als een win-winsituatie: “Het is natuurlijk fantastisch dat een echt Haps bedrijf naar Laarakker gaat verhuizen om daar haar toekomstplannen te realiseren. Weemen is een hele mooie aanvulling op het palet aan bedrijfsactiviteiten op dit bedrijfsterrein. Tegelijkertijd komt hiermee in het centrum van Haps ook een locatie beschikbaar die voor wonen geschikt gemaakt kan worden. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten. Als gemeente zijn we dan ook zeer blij met deze ontwikkeling.”
Nieuwbouw wooneenheden Boxmeer
Zorgaanbieder Dagelijks Leven gaat twintig wooneenheden bouwen in Boxmeer. Hier komen mensen te wonen met dementie of een andere vorm van geheugenverlies. De wooneenheden komen op het terrein tussen de Bergh, de Jan Porcellistraat en de Jan van Eijckstraat. Daarnaast worden ook woningen gebouwd. Daar heeft Domi Projecten uit Apeldoorn een plan voor uitgewerkt. Dit plan omvat twee vrijstaande woningen en acht seniorenwoningen.
Afgelopen zaterdag werden omwonenden door Dagelijks Leven en Domi Projecten over de plannen bijgepraat. Ook de wethouders Bouke de Bruin en Willy Hendriks – van Haren waren aanwezig. De plannen werden door de aanwezigen goed ontvangen. Wanneer de bouw gaat beginnen is nog niet bekend.
Luchtverdedigers trainen van 31 januari tot en met 10 februari in de omgeving Noord-Brabant en Limburg tijdens oefening CERBERUS DAGGER.
Nederlandse en Duitse militairen trainen samen in de omgeving tussen Helmond, Weert, Roermond, Venlo, Venray en Uden ter voorbereiding op de taak om in 2023 gereed te staan als onderdeel van NAVO’s snelle interventie-eenheid. De NAVO kan indien nodig deze interventiemacht binnen 5 tot 30 dagen overal ter wereld inzetten.
De binationale oefening met Nederlandse en Duitse luchtverdedigers heeft verschillende doelstellingen zoals het correct uitoefenen van besluitvormingsprocessen, verplaatsingen en het uitvoeren van luchtverdedigingsoperaties. De oefening is een opvolger van CERBERUS KNIFE die in september 2021 plaatsvond.
De omgeving kan militairen tegenkomen tijdens verplaatsingen over de weg overdag, maar ook ’s nachts. Verder zal er tijdens de oefening op verschillende momenten kort gevlogen worden met een drone of privaat-vliegtuigje die dient als doelaanbod voor de luchtverdedigingssystemen.
Luchtverdedigingsoefeningen spelen zich grotendeels gesimuleerd af. Na het opbouwen van de wapensystemen en het commando-element wordt er in het zogeheten ‘blik’, de containers waar de militairen zich in bevinden, gesimuleerde luchtverdedigingstrainingen uitgevoerd. Er wordt geen gebruik gemaakt van oefenmunitie in civiel terrein (m.u.v. militaire oefenterreinen).
Door de omgeving actief te informeren probeert Defensie de omgeving bewust te maken van de militaire aanwezigheid. Mocht er tijdens de oefening schade ontstaan dan kan men e-mailen met sectie communicatie DGLC via DGLC.SIE.COM@mindef.nl.
NAVO interventiemacht
De NAVO interventiemacht bestaat uit eenheden met verschillende reactietijden. De Nederlandse en Duitse luchtverdedigers vallen on het snelst inzetbare deel. De eenheden van de NAVO interventiemacht veranderen om de 12 maanden. De Nederlandse en Duitse luchtverdedigers zijn in 2023 aan de beurt om gereed te staan.
Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando
Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) verdedigt het luchtruim vanaf de grond. Het beschermt vitale objecten, eenheden en gebieden van Nederland én bondgenoten. Met geleide raketten schakelt de eenheid vliegtuigen, helikopters, raketten, artillerie, mortieren en drones uit.
NASAMS
Het Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS) kan met zijn sensoren en AMRAAM-raketten (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile) luchtdreigingen op middellange afstanden uitschakelen.
LeFlaSys
LeFlaSys is een luchtverdedigingssysteem voor de korte afstand, ter bescherming van grondtroepen. Het bestaat uit Stinger-raketten en radarsystemen. Het is inzetbaar onder alle weersomstandigheden en zeer mobiel.
Bekendmakingen gemeente Land van Cuijk
De volledige tekst van de officiële bekendmakingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl. Het kan gaan om (ontwerp) besluiten, (ontwerp) plannen en andere formele bekendmakingen.
Op deze pagina staan alleen beknopte versies, bedoeld als service. Voor de mogelijkheden om inspraak te leveren of rechtsmiddelen, zoals zienswijzen, bezwaar, beroep en voorlopige voorzieningen, aan te wenden,
verwijzen wij u naar het daarover vermelde in de officiële bekendmaking.
| Ruimtelijke plannen
- Ontwerpbestemmingsplan ‘Burgemeester Moorenstraat ong. Haps’
- Bestemmingsplan ‘Oploo, De Blauwe Beek’
| Verkeersbesluiten
- Gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats wordt algemene gehandicaptenparkeerplaats - Poternen te Grave
- Plaatsing of verwijdering van verkeerstekens - Gemeente Land van Cuijk
| Overige
- Melding voor het oprichten van een handel- en reparatiebedrijf in auto’s en motoren aan Grootvenseweg 31 te Sint Hubert
- Melding voor het veranderen van een veehouderij aan Langstraat 14 te Vortum-Mullem
- Rectificatie Melding Activiteitenbesluit milieubeheer voor het veranderen van een agrarisch bedrijf aan Zandsteeg 16 te Sambeek
- Melding voor het oprichten van een bedrijf waar metaal, aluminium en roestvrijstaal wordt bewerkt aan Peelkant 74 te Sint Anthonis
- Melding voor het veranderen van een metaalbewerkingsbedrijf aan Akkervoortweg 5 te Vortum-Mullem