Als je onder de boogpoort bent gelopen kom je in een andere wereld. Deze mooie wandeling begint bij het ijzeren kunstwerk ter ere van broeder Piet Hendriks (oom van mijn vrouw) die hier 70 jaar lang de tuin met fruit, groenten en bloemen heeft onderhouden.
Een geweldig werk waar je het nodige gereedschap voor nodig hebt, wat hij veelal zelf maakte. Het ijzeren kunstwerk is na zijn dood gemaakt van alle oude ijzeren materialen en gereedschappen uit zijn schuurtje en zo is dit kunstwerk een ode aan Broeder Piet Hendriks.
Kom je de bloementuin binnen dan valt als eerste op de 140 jaar oude tulpenboom met bijzondere tulpbloemen die in juni bloeien. De visvijvers dienden vroeger voor de opkweek van vis, want op vrijdag was vlees eten verboden. Oude bomen omzomen de vijvers en de vele paden werden gebruikt om te brevieren, een christelijke plicht voor geestelijken om al wandelend de bijbel te lezen in een rustgevende omgeving. Alle hagen buxusstruiken werden met de hand gesnoeid vaak in christelijke vormen zoals een kruis. De oude tuinmuren zijn vervallen, het zicht op het klooster is mooi ondanks de verbouwingen voor appartementen in opdracht van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven. De groentetuin was destijds zelfvoorzienend net als fruit en vis. Dit jaar viert het Kruisherenklooster (1371) haar 650 jarig bestaansfeest.
Een persoonlijke noot van Fam. Achten uit St. Agatha (De Goede):
Onze stamboom is door een van mijn broers uitgezocht. Die gaat terug naar het einde van de 16e eeuw. Om te zien wie allemaal familie is en waar ze gebleven zijn is heel apart. Alles wat Achten, Aghten en Agten heet is familie. Mijn voorouders waren pachtboeren van de Kruisheren. Onder de Baronie van Kessel en onder de Hertog van Gelre. Dat viel weer onder de Koning van Pruissen. Lang voordat we bij Holland hoorden.
Gratis op te vragen: Fotospeurtocht voor kinderen kloostertuin in St. Agatha, Kloosterlaan 24
Groetjes Jac
Foto’s Jac website Jac www.creajac.nl Facebook https://nl-nl.facebook.com/jac.decock