Pilots testen voor toegang tot evenementen

Gepubliceerd op 6 april 2021 om 20:14

In april 2021 starten in de cultuur-, sport- en recreatiesector pilots met testbewijzen. Bezoekers van evenementen en attracties laten bij de ingang een bewijs zien van een negatieve coronatest. Zo kunnen coronatests helpen om de samenleving  en de economie weer te openen.

Testen voor toegang

In april 2021 zijn er in heel Nederlands evenementen en activiteiten waarbij bezoekers een testbewijs moeten meebrengen. Bezoekers laten zich met een sneltest op corona testen. Is die test negatief? Dan krijgen zij een testbewijs dat zij bij de ingang kunnen laten zien.

Overzicht van evenementen met testbewijs in april 2021

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende activiteiten. Er zijn 6 soorten activiteiten:

Aanmelden via de organisatie

U kunt zich aanmelden bij de organisator van het evenement of de activiteit. De organisator weet ook hoe u zich (gratis) kunt laten testen voor het evenement. En hoe u uw testbewijs krijgt. 

Doel pilots testen voor toegang

Het doel van de pilots is om sectoren eerder te openen dan zonder testen mogelijk is. De overheid onderzoekt samen met de cultuur-, sport- en recreatiesector: 

  • of bezoekers vertrouwen hebben dat het veilig genoeg is en dus daadwerkelijk het evenement of de activiteit willen bezoeken;
  • wat de ervaring is voor bezoekers om vooraf een test te doen om toegang te krijgen;
  • wat de ervaring is voor organisaties om te controleren op een geldig negatief testbewijs aan de poort;
  • of de ondersteunende ICT en apps goed werken; en
  • of de speciaal hiervoor gebouwde teststraten goed functioneren.

De pilots richten zich niet op het veiliger maken van de sectoren. Daarover hebben de sectoren al afspraken gemaakt in zogenaamde corona-protocollen voor een veilig omgang op de werkvloer.

Alleen kleine pilots mogelijk

Op dit moment is een klein aantal pilots mogelijk. Dat komt door de besmettingscijfers in april 2021. En omdat het nu om onderzoek gaat.

Tijdens pilots gelden alle coronaregels

Tijdens de pilots gelden dezelfde maatregelen, zoals de avondklok. En iedereen houdt zich aan de basisregels, zoals handen wassen, 1,5 meter afstand houden en testen bij klachten.

Na Tijdelijke wet testbewijzen covid-19 misschien meer evenementen

Lukken de pilots in april 2021? Dan zijn er vanaf 1 mei 2021 meer evenementen met testbewijzen.  De overheid werkt aan de ‘Tijdelijke wet testbewijzen covid-19’. Deze wet moet ingaan op 1 mei 2021. De overheid wil met de pilots uitzoeken of deze wet uitvoerbaar is.

Als de pilots lukken kunnen andere evenementen en activiteiten  in de cultuur-, sport en recreatiesector misschien ook eerder open.  Dat hangt ook af van:

  • het aantal besmettingen met corona;
  • beschikbare testcapaciteit;
  • uitvoerbaarheid in de betreffende sector.

Relatie pilots met fieldlabs

Naast deze pilots met testen voor toegang organiseert de overheid samen met bedrijven ook zogenaamde  fieldlabs. Dat zijn gecontroleerde experimenten om te onderzoeken hoe een evenement veilig en verantwoord meer publiek kan ontvangen.

Kabinet start pilots toegangstesten

Het kabinet start met pilots om de werking van toegangstesten in de praktijk uit te proberen. Doel van de proeven is om te zien hoe met de inzet van testbewijzen een bijdrage geleverd kan worden aan het eerder en ruimer openen van sectoren. Het gaat om pilots in onder meer dierentuinen, musea en sport. Het kabinet werkt hiervoor samen met betrokken sectoren, veiligheidsregio’s en gemeenten. De pilots starten in april en vinden verspreid over Nederland plaats. De volledige lijst is hier te vinden. 

 

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport): “. De maatregelen zijn voor ons allemaal zwaar en het duurt nu al zo lang. Daarom kijken we voortdurend naar wat er wel mogelijk te maken is binnen de noodzakelijke beperkingen. We zijn ervan overtuigd dat we met toegangstesten voorzichtig en verantwoord activiteiten eerder open kunnen stellen, dan eerder het geval zou kunnen zijn, zodat de samenleving weer stap voor stap kan heropenen.”

Minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken): “Dit is een goede extra stap richting de heropening van onze economie. Veel ondernemers hebben het loodzwaar dus ik hoop dat we hiermee sectoren ruimte kunnen geven om weer aan de slag te gaan. We gaan nu kijken of het werkt zoals we verwachten, of het ondernemers helpt om weer eerder mensen te ontvangen en aan de slag te gaan. Ik hoop dat dit een bijdrage levert om de economie stap voor stap weer te heropenen.”

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap): “Belangrijk dat we hiermee beginnen, ook voor al die culturele instellingen die al heel lang geen publiek meer hebben kunnen ontvangen. De monumenten, musea, theaters en poppodia kunnen nu voorzichtig de deuren openen, ik kijk ernaar uit!”

Onderzoek

Eerder werd al in de zogenaamde fieldlabs beperkt ervaring op gedaan met toegang tot events met een negatief testbewijs. In die onderzoeksopzet lag de focus voornamelijk op het gedrag van mensen. Doel van deze nieuwe pilots met toegangstesten is om verder te onderzoeken hoe de inzet van testen werkt voor onder andere de testlogistiek, infrastructuur, ICT en de testbereidheid onder mensen. De ministeries van VWS, EZK en OCW werken samen met Stichting Open Nederland om de uitvoering van pilots in goede banen te leiden. Samen met VNO-NCW en de sectoren is een kalender opgesteld voor deze pilots.

Het gaat in de pilots om niet-vergunning plichtige activiteiten, op maximaal drie aaneengesloten dagen in de maand april met een beperkt aantal bezoekers. Bij de selectie van de pilots is onder meer rekening gehouden met regionale spreiding, sectorale spreiding, behoefte van de sector, nabijheid van een testlocatie en onderscheid tussen grote en kleine bedrijven of instellingen.

Bezoekers moeten van tevoren een sneltest doen bij een testraat van Stichting Open Nederland en krijgen toegang als ze een negatief testbewijs kunnen laten zien, bijvoorbeeld in de CoronaCheck-app. Met de gemeenten is nauw overleg over de uitvoerbaarheid en de handhaafbaarheid van de pilots. Als deze succesvol zijn, kan daarna een goede start worden gemaakt met testbewijzen op grote schaal.

Verantwoord mogelijk

Hoewel de epidemiologische situatie nu nog precair is, vindt het kabinet het verantwoord deze pilots uit te voeren. De combinatie van de schaal van de activiteiten, de beperkte totale omvang, het vooraf testen en de strikte handhaving van alle basisregels, zoals het behouden van de 1,5 meter afstand, maken het verantwoord. Op deze manier zijn sectoren ook goed voorbereid als het straks mogelijk is om op grotere schaal toegangstesten in te zetten.