Land van Cuijk en Boekel zijn goed bezig met het scheiden van afval

Gepubliceerd op 17 april 2018 om 20:36

Samen werken aan 100% afvalscheiding in 2030?!

Gemeenten en inwoners van het Land van Cuijk en Boekel zijn heel goed bezig met het scheiden van afval. Zij behoren zelfs tot de absolute top van Nederland, zo blijkt uit landelijk onderzoek. Ieders inzet draagt bij om de hoeveelheid restafval te verminderen.

Met gemiddeld 46 kg restafval per inwoner per jaar voldoet het Land van Cuijk en Boekel ruim aan het landelijk gestelde doel van 100 kg restafval per inwoner. Deze goede lijn zetten we graag door. De ambitie is ‘100% afvalscheiding in 2030’. Draagt u ook dit jaar weer uw steentje bij?

Landelijk onderzoek

Afgelopen jaar is deelgenomen aan een landelijk onderzoek. Het Land van Cuijk en Boekel komt van alle 132 gemeenten die mee hebben gedaan als beste uit de bus: 
• het minste fijn restafval (gemiddeld 45 kilogram per inwoner)
• het hoogste afvalscheidingspercentage (90%)
• de laagste afvalbeheerkosten (gemiddeld € 109,- per huishouden)

Resultaten verandering afvalinzameling 2017

Vanaf 1 februari 2017 wordt iedere week het gft-afval bij u opgehaald. Plastic verpakkingsafval, blik en drankkartons wordt 1 keer per 2 weken ingezameld. Restafval in de blauwe tariefzak wordt 1 keer per 4 weken aan huis opgehaald. Resultaat van deze wijzigingen is dat de hoeveelheid restafval dat we in de blauwe tariefzakken inzamelen, is afgenomen naar gemiddeld 33,5 kilogram per inwoner. Dit is een afname van ruim 25% ten opzicht van het jaar ervoor! Een prachtige prestatie! Dit betekent ook dat u minder blauwe tariefzakken hoeft aan te schaffen.

Geen effect op zwerfafval

Landelijk onderzoek toont aan dat diftar (het principe waarbij betaald wordt voor de hoeveelheid restafval) een positief effect heeft op zwerfafval. In diftar gemeenten wordt namelijk minder zwerfafval gemeten dan in niet-diftar gemeenten. Uit onderzoek naar zwerfafval dat Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel heeft laten uitvoeren, blijkt dat zowel de blauwe tariefzak als de doorgevoerde wijzigingen in de afvalinzameling géén effect hebben op de hoeveelheid zwerfafval.

Netwerk Zwerfafval

In 2017 jaar staken bijna 2.500 vrijwilligers in het Land van Cuijk en Boekel de handen uit de mouwen tijdens de Landelijke Opschoondag en de opschoondagen voor scholen. Om deze vrijwilligers aan te moedigen hun eigen leefomgeving (blijvend) zwerfafval vrij te houden, is het Netwerk Zwerfafval opgericht. Vrijwilligers in dit netwerk worden ondersteund met raad, daad en materiaal om gedurende het jaar zwerfafvalacties te organiseren. Wilt u lid worden van het Netwerk Zwerfafval of daar meer informatie over ontvangen? Stuurt u dan een mail naar info@afvalaanbieden.nl

Mooie maatschappelijke bijdrage

In 2017 werd door IBN (Integrale Bedrijven Noordoost-Brabant) op de milieustraten medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet. IBN biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen door het optimaal benutten van talenten, met renderend werk waar iedereen trots op is. Ook Stichting Actief zette werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt in in de kringloopwinkels in Cuijk en Boxmeer. Zo werken we samen aan 100% afvalscheiding in 2030.

Voor meer informatie

Benieuwd naar meer informatie uit het ‘Afvaljaarverslag 2017’? Bekijk het Afvaljaarverslag 2017 op www.afvalaanbieden.nl/contact/jaarverslagen.

Bekijk de website: www.afvalaanbieden.nl 
Download onze AfvalApp: www.deafvalapp.nl 
Stuur ons een e-mail: info@afvalaanbieden.nl
Volg ons op Twitter: @BCA_LvCB 
Bel onze Afvalinfolijn: (0485) 338 352

lees er op bron:http://www.afvalaanbieden.nl/nieuws/814-samen-werken-aan-100-afvalscheiding-in-2030

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.