Nina Polak (1986) groeit op in Haarlem, de dochter van de psychiater Machiel Polak en de interieurontwerpster Mara Eijsbouts. Haar ouders scheiden tijdens haar middelbare-schoolperiode.
Nina doorloopt van 1999 tot 2005 het Lyceum Sancta Maria in Haarlem. Na een tussenjaar gaat ze Nederlandse Taal en Cultuur studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen 2006 tot 2012 doet ze de bachelor- en masterstudie Cultural Analysis, welke studie zij in New York voortzet. Tijdens haar studie is ze van 2009 tot 2012 redactrice van het Amsterdamse studentenweekblad ‘Propria Cures’. Aanvankelijk publiceert zij in ‘De Gids’ en ‘De Groene Amsterdammer’. Vanaf 2013 is ze correspondent-cultuur voor ‘De Correspondent: ‘een journalistiek platform, dat staat voor een nieuw soort journalistiek, die niet meegaat in mediahypes, maar diepgravende verhalen maakt, die helpen de wereld beter te begrijpen’. Nina’s thema’s zijn Modern leven en Modern lijden, dat laatste over opzet en behandelingen binnen de psychiatrie. Zij omschrijft zichzelf als ‘lesbisch nihilist’.
Vanaf haar vroege jeugd is fictie belangrijk voor haar. Ze schrijft als zestien- en zeventienjarige haar eerste, een enigszins autobiografisch roman. Na enig overdenken besluit ze, ondanks aandringen van anderen om het wél te doen, het manuscript niet naar een uitgeverij te sturen. Haar wens om voor haar achttiende te debuteren komt daarmee niet uit. De roman ‘We zullen niet te pletter slaan’ wordt haar debuutroman en wordt in 2014 bij ‘Prometheus’ uitgegeven. Vanuit het perspectief van twee jonge mensen, een zoon en een dochter, wordt de scheiding van twee moeders beschreven. De titel verwijst naar een gedicht van Engelse romantische dichter William Wordsworth. De roman wordt genomineerd voor de ‘Anton Wachterprijs’ (2014), de ANV Debutantenprijs (2015) en de Opzij Literatuurprijs (2015).
Haar tweede roman ‘Gebrek is een groot woord’ wordt in 2018 onderscheiden met de ‘BNG Bank Literatuurprijs’ en in 2020 met ‘De Inktaap’, een literaire prijs voor jonge schrijvers. De derde roman ‘Buitenleven’ verschijnt in 2022 en gaat over Rivka Schaap, die overweegt te emigreren en ook haar achternaam te veranderen. Dit boek wordt het ‘Tzum-BruutTAAL Regenboogboek’ van het jaar 2022. In hetzelfde jaar wordt haar de ‘Jonge Veer’ toegekend voor haar "virtuoze omgang met taal, het geschreven woord en de versterking van de leescultuur onder jongere generaties".
In 2021 debuteert Polak met ‘Een vrouw blijft thuis’ in het theater, het eerste door polak geschreven toneelstuk. In 2023 volgt ‘Wildfire’, een theaterstuk gebaseerd op ‘Max en de Maximonsters’ van Maurice Sendak, dat in de zomer van 2023 in Amsterdam wordt opgevoerd door toneelgroep Orkater.
Victor Elfring zal Nina Polak interviewen en met name met haar in gesprek gaan over ‘Buitenleven’. Het Trio Drieje, Loes Kessels (dwarsfluit), Geert Janssen (saxofoon) en Frans Broeksteeg )piano’(piano) zorgen deze morgen voor de muzikale omlijsting. Hun repertoire bestaat uit verschillende muziekstijlen.
Deze lezing vindt plaats op zondag 9 februari om 11.00 uur in het Theehuis van het Odapark, gelegen aan de Merseloseweg 177 in Venray. De entree is voor seizoenpashouders gratis, voor BiblioNu-leden € 12,50 en voor overige bezoekers € 15,-.