C-support lanceert landelijke campagne: post-COVID, herken jij het?

Gepubliceerd op 4 oktober 2024 om 15:02

Op dit moment zijn er in Nederland naar schatting 450.000 mensen met langdurige klachten na corona, ook wel post-COVID genoemd.

Zo’n 90.000 patiënten hiervan zijn ernstig beperkt in hun dagelijkse leven en zijn hierdoor niet of nauwelijks in staat om aan de samenleving deel te nemen*. Daarom lanceert C-support een landelijke campagne om mensen bewust te maken van deze vaak moeilijk herkenbare klachten en de effecten die het heeft op iemands leven en dat van de omgeving.

“Mijn hoofd voelt zwaar, ik ben kortademig en concentreren is moeilijk. Zelfs eenvoudige taken kan ik niet meer uitvoeren.” (Hanneke, 54 jaar, secretaresse)

Onbekend maakt in veel gevallen onbegrepen
Veel mensen met post-COVID krijgen te maken met onbegrip. Directeur-bestuurder van C-support, Annemieke de Groot, onderstreept het belang van herkenning en erkenning van coronaklachten en de gevolgen hiervan. Gevolgen waarvoor aandacht moet zijn.

“We zien nog steeds veel mensen uit de eerste coronagolf. Zij kampen lang na de besmetting nog steeds met fysieke klachten als ernstige vermoeidheid, concentratieproblemen en kortademigheid, maar hebben vaak ook veel vraagstukken op het gebied van onder andere werk en inkomen. Wij kunnen mensen helaas niet beter maken, maar wel de weg wijzen en passende ondersteuning bieden”, aldus Annemieke de Groot.

Veel voorkomende klachten                                                                                                                                                                            

Post-COVID kan iedereen treffen. Het klachtenbeeld is zeer uiteenlopend, hierdoor kan het lastig zijn om post-COVID te herkennen. Inmiddels zijn er ruim 200 symptomen bekend binnen het ziektebeeld. De meesten mensen hebben gemiddeld tien tot vijftien klachten.

De vijftien meest voorkomende klachten op een rijtje: (Extreme) vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, overgevoeligheid voor licht/geluid, hoofdpijn, kortademigheid, somberheid, slaapproblemen, maag- en darmklachten, spierpijn, duizeligheid, hartkloppingen, wisseling van lichaamstemperatuur, gewrichtspijn, problemen met gezichtsvermogen.

“Heb je niet eigenlijk een burn-out?”                                                                                                                                                                                     

De impact van post-COVID is groot. Het beïnvloedt je gezondheid, gezin, werk en sociale leven. De voortdurende fysieke klachten en het effect daarvan op zowel mentaal als op sociaal gebied, kunnen daarnaast zorgen voor problemen met werk en inkomen. Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen bij hun zoektocht naar hulp. Zoals Said (36 jaar, horecaondernemer):

"Als je het niet meer weet, is het geruststellend om iemand te hebben die je helpt bij het uitzetten van de juiste richting."

Advies en ondersteuning                                                                                                                                                

C-support informeert, ondersteunt en adviseert patiënten en naasten over post-COVID en begeleidt hen naar passende hulpverlening. Ook biedt zij nieuws en (na)scholing voor professionals en zorgverleners over post-COVID, wat bijdraagt aan meer kennis en begrip en een betere integrale samenwerking ten behoeve van patiënten.

Post-COVID: herken jij het?                                                                                                                                             

Wist je dat 1 op de 8 Nederlanders meerdere langdurige klachten heeft na corona? Kijk op www.c-support.nu voor meer informatie over post-COVID klachten, gratis advies en ondersteuning op maat.

Voor meer informatie over de campagne, kijk op https://www.c-support.nu/lang-klachten-na-corona/

*Bron: MIT (Maatschappelijk Impact Team)

** Bron: onderzoek o.l.v. UMCG-onderzoeker prof. Dr. Judith Rosmalen