Van een klein vuurtje tot een allesverwoestende brand - Open vuur in de natuur

Gepubliceerd op 10 augustus 2024 om 19:41

Met stijgende temperaturen komt ook het spook van de natuurbranden weer tot leven. Zeker nu het kwik komende week flink gaat stijgen, moeten we waakzaam zijn. Natuurbranden zijn immers grillig en onvoorspelbaar, en kunnen zich razendsnel door de natuur verspreiden.

Een onschuldig brandende sigaret, een weggeworpen lucifer of zelfs een bliksemschicht kan genoeg zijn om een verwoestend vuur aan te wakkeren. Eenmaal ontstoken, kunnen vlammen zich via de kruinen van bomen voortplanten en onverwacht op de grond opduiken. Wat begint als een klein brandje in het bos, op de hei of in de duinen, kan binnen de kortste keren uit de hand lopen.

Voor de mens is het grootste gevaar bij een natuurbrand dat je door het vuur verrast wordt. Vuur kan je snel omsingelen en je onverwacht insluiten, waardoor je geen kant meer op kunt. Deze omstandigheden kunnen rampzalig zijn en maken natuurbranden zo moeilijk te bestrijden.

Daarom is alertheid en voorzichtigheid van cruciaal belang. Natuurbeheerders, brandweer en hulpdiensten staan paraat, maar ook wij als burgers hebben een belangrijke rol te spelen. Door waakzaam te zijn, voorzichtig om te gaan met vuur en eventuele branden snel te melden, kunnen we helpen deze dreiging het hoofd te bieden.

Natuurbranden zijn een hardnekkig probleem dat nooit volledig te voorkomen is. Maar door samen alert te blijven en snel te handelen, kunnen we de verwoestende gevolgen beperken en onze kostbare natuur beschermen. Laten we ons niet laten verrassen en waakzaam blijven.

Voorkom natuurbrand, wat kun jij doen?

Rook nooit als je in de natuur bent

Let op of er misschien zelfs een rookverbod geldt. Rook je toch? Maak dan je sigaret zorgvuldig uit voordat je hem weggooit.

Gooi afval in de afvalbak

Gooi afval, zoals glas en sigarettenpeuken in de prullenbak of neem het mee naar huis. Neem ook kolen van een barbecue mee naar huis.

Houd je aan de regelgeving open vuur in de natuur

Ook als je gaat barbecueën, een kampvuur maakt of de vuurkorf aansteekt.

Let op waar je je auto parkeert

Parkeer je auto niet op hoog, droog gras. Aan de onderkant van de auto zit de katalysator, die heet wordt na een autorit. Als die katalysator tegen het droge gras aankomt kan dit gemakkelijk voor brand zorgen. Parkeer ook niet op bospaden; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.

 

Natuurbrand kent geen grenzen

Het grootste gevaar voor mensen is dat ze door het vuur ingesloten raken en niet meer weg kunnen komen.

Wat moet je doen bij een natuurbrand?

  • Vlucht snel naar een openbare weg, een groot verhard terrein of de bebouwde kom.
  • Loop dwars op de brand. Dat betekent dat je niet voor de brand uitloopt en niet richting de brand loopt. Komt de brand uit het zuiden, loop dan niet richting het noorden, maar richting het oosten of westen. Zo verklein je de kans dat de brand je inhaalt.
  • Help andere mensen naar een veilige plek.
  • Bel 112 en geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door. Kijk in je omgeving of je herkenningspunten ziet, zoals een ANWB-wegwijzer. Voor meer informatie klik hier 
  • Spoed? Bel 112 Geen spoed, wel brandweer: 0900 0904