Subsidie voor lokale duurzame projecten

Gepubliceerd op 19 juli 2024 om 15:34

Op meer plekken in onze gemeente zijn er groepen inwoners die in hun directe omgeving samenwerken om tot duurzame oplossingen te komen. Dit noem je energie-coöperaties. Wij hebben nu een verbreding van de subsidie om zo’n coöperatie op te zetten. Daarmee kunnen groepen inwoners onderzoeken of een bepaald duurzaam plan haalbaar en winstgevend is. Dat moet de drempel verlagen om lokale duurzaamheid aan te moedigen.

In Overloon hebben betrokken inwoners samen op het oorlogsmuseum en het buurthuis zonnepanelen laten leggen. De deelnemers delen in de inkomsten. En in Westerbeek hebben inwoners samen zonnepanelen op het dak van een grote stal gelegd, en delen ook de groene stroom. Ook in Cuijk, Boxmeer, Maashees en Sambeek zijn zo'n groepen gestart.

Groepen inwoners steunen

Met de aangepaste subsidie willen we meer groepen inwoners steunen om ‘hun’ project te onderzoeken. Voor het starten van een energie coöperatie moet je bijvoorbeeld kosten maken, omdat hiervoor een notaris nodig hebt. Of het kan noodzakelijk zijn om eerst te onderzoeken of een berekening te laten maken om te bekijken of een plan in ieder geval haalbaar is. De kosten voor zo’n onderzoek kunnen ook betaald worden uit deze subsidie.

Lokale duurzame projecten versnellen

Met de subsidie willen we lokale duurzame projecten versnellen. Dat kan voor verschillende projecten zijn. Bijvoorbeeld voor energiebesparing, het duurzaam opwekken van energie, het afkoppelen van woningen van aardgas (warmtetransitie), klimaatbestendige inrichting van een gebied, duurzaam vervoer en het versnellen van de circulaire economie.

Subsidie aanvragen

De subsidie is maximaal € 7.500,-. Dit kan gebruikt worden voor de oprichting van een energie coöperatie en voor de voorbereiding van een lokaal duurzaam project. Aanvragen kan via de pagina subsidie energiecoöperatie.