Eind april, begin mei begint gemeente Land van Cuijk met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. De bestrijding vindt plaats door de bomen te bespuiten met een biologisch preparaat waardoor de jonge rupsjes sterven. Dit doen we om de overlast in het komende seizoen zoveel mogelijk te beperken.
Wat is een eikenprocessierups?
De eikenprocessierups is de grijze, harige rups van een onopvallende nachtvlinder. Deze rups leeft alleen in eikenbomen. Nog voor het uitkomen van de bladknoppen komen kleine rupsen uit de eitjes in de top van de boom. Tijdens de ontwikkeling van rups tot vlinder ontstaan er op iedere rups ca. 700.000 microscopisch kleine brandharen.
Wat doen wij
We beginnen bijvoorbeeld al vroeg met spuiten met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel op plaatsen waar veel mensen komen. Ook zorgen we voor meer verschillende soorten bomen. We zaaien bloemenmengsels in bermen en planten bloembollen om natuurlijke vijanden aan te trekken. Op kleinere schaal plaatsen we insectenhotels en maken we het ophangen van nestkasten mogelijk. Ook zetten wij gaasvliegen uit als natuurlijke vijanden.
Hoe kun jij ons helpen
Je kunt helpen door vogelhuisjes voor koolmezen en vleermuiskasten op te hangen in je tuin. Ook kun je zorgen voor meer bloeiende beplanting tijdens het hele jaar. Deze trekken namelijk de natuurlijke vijanden van de rups aan. Het is wel belangrijk dat je in april, mei stopt met het voeren van vogels. Hierdoor gaan de vogels zelf actief op zoek naar voedsel en eten ze meer rupsen.
Hoe help je ons niet
Er zijn een aantal schadelijke geruchten in de omloop die we graag de wereld uit helpen. Er zijn bedrijven die reclame maken van folie of lijm strips die de ‘gang’ van de rups zouden onderbreken. Dit zorgt er volgens deze aanbieders voor dat we minder last hebben van rupsen. Deze uitspraak is onderzocht door specialisten en blijkt niet waar te zijn. De rupsen lopen over de folie heen, zelfs als die behandeld is met gif. Soms gebruiken de rupsen het zelfs om hun nest van te maken.
Meer plastic in de natuur is zeker geen goed idee. En lijm is erg schadelijk voor dieren, planten en bloemen. Andere insecten, vlinders en vogels blijven ook plakken aan de lijm en sterven daarmee een nare dood. Het gebruik van lijm is ook bij de wet verboden. Dus wil je zelf iets doen? Zorg dan voor meer bloeiende planten, vogelhuisjes en vleermuiskasten in je tuin.
Wanneer melden
Als je een nest in de openbare ruimte ziet, meld dit dan via de MijnGemeente app onder het kopje ‘Eikenprocessierups’. Graag zo precies mogelijk de plaats erbij noemen. Zo help je ons om een goed beeld te krijgen waar de nesten allemaal zitten. We halen niet alle nesten weg. Dat heeft te maken met de plaats waar de nesten zitten.
Beheersing en advies
Als de bladontwikkeling van de boom en de groei van de rups begint, start het bespuiten van bomen in gebieden waarin de meeste overlast wordt verwacht. Er wordt met een biologisch middel gespoten. Ondanks dat het preparaat waarmee wordt gespoten veilig is, kan het middel irritaties veroorzaken. Je wordt aangeraden uit de spuitnevel te blijven. Ook kunnen dieren beter niet grazen onder de eikenbomen, wanneer deze worden bespoten.
We behandelen eikenbomen van de gemeenten conform een beheeradvies gebaseerd op de feromoonvalonderzoeken van 2023 en plan van aanpak beheersing eikenprocessierups 2022 – 2026. Uit dit advies blijkt dat er in 2023 ± 10000 eiken behandeld worden met Xentari BT tegenover ± 25000 eiken in 2022
In een kort tijdsbestek wordt de eikenprocessierups bestreden. Om de uiteindelijke overlast zoveel mogelijk te beperken is het soms nodig 24 uur per dag, 7 dagen per week door te gaan met de werkzaamheden. Wij vragen hiervoor begrip.
Melden van een nest
Wanneer je een nest in de openbare ruimte ziet, meld deze dan via MijnGemeente-app onder het kopje ‘Eikenprocessierups’. Om een goed beeld te krijgen waar nesten zich bevinden, vragen we je zo exact mogelijk de locatie van het nest te vermelden. Afhankelijk van de locatie bepalen wij of het nest wordt verwijderd of bestreden.
Beheersingskaart
Via de website https://www.gislandvancuijk.nl/cook/bomen kun je zien op welke locatie preventief wordt bespoten. De bestrijding wordt voor het noordelijk deel gedaan door Engelen Groen uit Uden en voor het zuidelijk deel door Van Doorn uit Geldermalsen.
Gezondheidsklachten
De brandharen die zich op de rupsen en in de nesten bevinden, veroorzaken veel overlast bij mens en dier. Kom je in aanraking met de brandharen, dan kan er op een allergie lijkende reactie ontstaan op huid, ogen en luchtwegen. De reacties lopen sterk uiteen. Voor meer informatie over de eikenprocessierups verwijzen wij je door naar de website van GGD Brabant: https://www.rupsen.info