Vandaag Europese Dag van Alarmnummer 112

Gepubliceerd op 11 februari 2023 om 11:25

11 februari (11-2) is de Europese dag van het alarmnummer 112. In Nederland wordt het alarmnummer ruim 55.000 keer per week gebeld. Mensen mogen altijd bellen naar 112 als elke seconde telt. Niet alleen als mensenlevens in gevaar zijn en een ambulance nodig is, maar ook als onmiddellijk politie of brandweer nodig is.

Wie met een vaste telefoon belt naar 112, komt automatisch terecht bij de meldkamer in de eigen regio. De beller krijgt dan de vraag welke hulp nodig is: politie, brandweer of ambulance. Bel je met een mobiele telefoon naar 112, dan kom je terecht bij de alarmcentrale van de Nationale Politie in Driebergen. Je wordt daarna doorgeschakeld naar de gevraagde hulpdienst in jouw regio. In Brabant zijn dat onze meldkamers ambulancezorg in Den Bosch en Bergen op Zoom.

112-app

Mensen die niet goed kunnen horen en/of spreken, kunnen nu ook via een app de meldkamer bereiken. Ook voor mensen die de Nederlandse of Engelse taal niet beheersen is de app geschikt. Wie de app downloadt kan daarin persoonlijke kenmerken aangeven. Deze kenmerken worden dan bij een melding meegestuurd aan de meldkamer, zodat de centralisten beter en sneller kunnen helpen. De app is voor iedereen te downloaden en vormt een aanvullende manier om de hulpdiensten in Nederland te bereiken.

Via de 112NL app krijg je contact met een meldkamer in Nederland en start de centralist indien noodzakelijk een chatgesprek. Ook kun je aangeven in welke taal je wilt communiceren. De app kent een vertaalfunctie met 109 talen, die ook tijdens het chatten kan worden gebruikt. De app deelt automatisch de locatie van de melder met de meldkamer. Op basis van de ervaringen wordt de app verder doorontwikkeld. In de toekomst wordt de app uitgebreid met het meesturen van beeld en videomateriaal en een ik-kan-niet-praten-knop. De app is vanaf 12 januari 2022 beschikbaar in de bekende appstores. Sindsdien is de app al meer dan 67.000 keer gedownload.

Andere nummers

 

Naast 112 zijn er nog andere landelijke telefoonnummers (spoed en minder spoed) die uitkomen op de meldkamer:

  • Voor niet-dringende politieaangelegenheden: 0900-8844, Geen spoed, wel politie.
  • Om anoniem tips rond criminaliteit te melden: 0800-7000, Meld Misdaad Anoniem.
  • Het alarmnummer van de dierenpolitie is: 144, Red een dier.
  • Het nummer 0900-0113 is bestemd voor mensen die gedachten over zelfmoord hebben: 113, Zelfmoordpreventie

Wist je dat…

112 geldt voor heel Europa? Wie binnen Europa op reis is, hoeft dus nooit na te denken over wat het plaatselijke alarmnummer is. Op mobiele telefoons werkt 112 trouwens áltijd. Dus ook als je beltegoed op is, je abonnement is verlopen of de telefoon vergrendeld is met een pincode.

 

Bron:https://www.ravbrabantmwn.nl/dag-van-de-112/