In en rond de winter kan gladheid ontstaan door sneeuwval of ijzel. Op zo’n moment krijgt de gemeente vaak vragen over gladheidsbestrijding. Daarom hebben we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.
- De gemeente heeft in de periode dat er gladheid kan optreden contact met Meteoconsult. Op basis van de verwachtingen van Meteoconsult wordt preventief gestrooid.
- De gemeente heeft geprioriteerde strooiroutes. In deze routes zijn de hoofdontsluitingswegen, de wijkontsluitingswegen en de gebiedsontsluitingswegen opgenomen. Daarnaast wordt er gestrooid op fietspaden en op bus- en schoolroutes. Ook de routes naar openbare voorzieningen zoals verzorgingstehuizen, scholen en winkelcentra worden standaard altijd gestrooid.
- De strooiroutes lopen echter zodanig door de gemeente dat iedere bewoner in de bebouwde kom binnen een acceptabele afstand op een gestrooide weg komt.
- Er zijn twee manieren om te strooien. Er wordt preventief gestrooid als er gladheid wordt verwacht. Men gebruikt dan een speciaal zout dat op het wegdek blijft plakken en dat begint te werken zodra er sneeuw of ijzel valt. Als er al sneeuw of ijzel is gevallen dan wordt er met standaard-strooizout gestrooid.
- Is er een gevaarlijke situatie door gladheid? Meldingen over de openbare ruimte, dus ook bij gladheid, kunnen worden gedaan via MijnGemeenteApp. Dit is een speciale app voor de smartphone. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon bellen met de gemeente op (0485) 854 000.
Wat kun je zelf doen?
Je helpt de strooiploegen als je de stoep voor je woning bij sneeuwval veegt. Het is maar een kleine moeite en veel voetgangers zullen je dankbaar zijn. Bij openbare gebouwen en locaties waar de zoutstrooiers niet goed bij kunnen, worden zoutbakken geplaatst. Vrijwilligers zorgen er vervolgens voor dat het strooizout wordt uitgestrooid.
Strooiroutes
Wil je zien hoe de strooiroutes lopen? Deze kun je online bekijken via www.gislandvancuijk.nl/cook/gladheidsbestrijding