Die vraag krijgt de Brandweer regelmatig van mensen die we stoorden in hun slaap. Het korte antwoord is: ja, dat zijn we wettelijk verplicht. Als het belangrijk is dat we zo snel mogelijk ter plaatse zijn (we noemen dat prio 1), dan moeten we de hele rit met zwaailicht en sirene rijden. Ook ’s nachts, wanneer er niemand op straat is.
Chauffeur is aansprakelijk
Veiligheid gaat boven alles, en ook midden in de nacht kunnen we verkeer tegenkomen. Laten we de sirene uit, dan horen de andere deelnemers aan het verkeer ons niet aankomen. De kans op een ongeluk wordt groter, met alle nadelige gevolgen voor iedereen die daarbij betrokken is. De chauffeur van de brandweerwagen is aansprakelijk bij een ongeluk.
Op deze pagina lees je er meer over: Zwaailicht en sirene – Brandweer. Je leest hier ook hoe je moet reageren als er een voertuig met zwaailicht en sirene aankomt.
Wat doe jij bij zwaailicht en sirene?
Er nadert een politiewagen, brandweerauto of ambulance met zwaailicht en sirene. Vroeg of laat krijg je er mee te maken. Je gevoel zegt dat je zo snel mogelijk aan de kant moet om het voertuig vrij baan te geven. Maar is dat wel de beste oplossing? En mag je daarbij de verkeersregels overtreden?
Blijf rustig
Om met die laatste vraag te beginnen: nee, dat mag niet. Hoe graag je het zogenoemde voorrangsvoertuig (politie- en brandweervoertuigen, ambulances en door de minister aangewezen hulpvoertuigen) ook ongehinderd wilt laten passeren, je mag daarbij geen verkeersovertreding maken. Het belangrijkste advies is dan ook: blijf kalm en kijk rustig uit naar een mogelijkheid om ruimte te maken. Je kunt ervan uitgaan dat het voorrangsvoertuig zijn eigen weg vindt.
Weet wat je moet doen
Hoe je het beste kunt reageren is afhankelijk van de situatie. Zo kies je op de snelweg voor een andere oplossing dan wanneer je op een rotonde rijdt of voor een rood licht staat. Op de website van de ANWB vind je handige tips en adviezen. Meer informatie vindt u op bron: https://www.brandweer.nl/actueel/