OVERLOON - Op het eerste oog lijkt-ie verdwaald, zo'n mediterrane olijfboom in een oer-Hollandse tuin. Toch koesteren steeds meer Nederlanders een dergelijk ‘wintergroen’ exemplaar in ons vaak koudere kikkerlandje.
Door Frank Hermans 29-10-21
Olijfboomspecialist Giel Poels in Overloon weet daar alles van. Als antwoord op de onstuimige groei in de vraag breidt zijn bedrijf aan de Oude Molen uit. Na opslag en kantoorruimte komt er nu een extra loods bij. Het is alweer de vierde uitbreiding in dertien jaar tijd.In 2008 zijn mijn werkpartner Paul Walraven en ik hier klein begonnen. We hadden het ook niet meteen verwacht, maar al snel groeiden we als kool”, vertelt Poels over de stormachtige ontwikkeling van zijn onderneming, internationaal ‘BotanicalGroup’ geheten.
Corona
De laatste jaren ging het nóg harder. ,,We dachten met een afzet van vierduizend olijfbomen per jaar aan onze top te zitten. Maar de afgelopen twee jaar hebben we er zesduizend afgezet.” Door corona zaten mensen vaker thuis. ,,Daarom zijn ze meer aandacht aan hun tuin gaan besteden.”
We dachten met een afzet van vierduizend olijfbomen per jaar aan onze top te zitten
Waarom zo'n olijfboom dan een aanwinst is? Daar weet Poels wel het antwoord op. ,,Op de eerste plaats zijn ze gezellig, want ze zijn altijd groen, ook in de winter. Ze groeien langzaam en hebben weinig onderhoud nodig. De stam is niet glad en kaal, maar grillig. Dat maakt het tot een boom met karakter.
Continue sapstroom
Met de blik op de zuidelijke plant haal je volgens Poels ook een stukje vakantie naar huis. Voor het geld hoef je het evenmin te laten, volgens de ondernemer althans. ,,Een volwassen boom van zo'n vijftig jaar hoeft niet meer dan 350 euro te kosten. Een schijntje in vergelijking met een bij een boomkweker gekweekte boom. Voor een volwassen boom betaal je al gauw meerdere duizenden euro’s.Vereiste is dat je ze rondom aanplant met een speciale grondsoort voor een optimale afwatering en voeding van de boom. En onder de kluit komen hydrokorrels als vochtbuffer. Dat is nodig om te zorgen dat de boom in de herfst niet te vochtig komt te staan, wat zuurstofgebrek en wortelrot kan veroorzaken bij een mediterrane boom. Ook trekt de vorst minder snel en diep de kluit in. Anders kan de boom verdrogen door de vorst. Lees en foto's meer op bron:https://www.gelderlander.nl/cuijk/mediterrane-olijfboom-populair-in-koudere-land-van-cuijk-ook-in-spanje-en-italie-vriest-het-wel-eens~a553a5a4/