Kennismaking met Flying Squad-boa Demi Welberts

Gepubliceerd op 24 september 2021 om 17:32

Sinds mei van dit jaar opereert een Flying Squad Team van vier boa’s in het openbaar vervoer en in de openbare ruimte in de gemeenten Boxmeer, Grave, Nijmegen, Sint Anthonis en Venray. Het Flying Squad Team richt zich speciaal op de kleine groep overlastgevende asielzoekers in de regio. Demi Welberts is één van vier leden van het team. Zij vertelt over haar bijzondere job.

Foto Demi Welberts met de beëdiging tot BOA bij de gemeente 's-Hertogenbosch!

Een disclaimer vooraf: de vier extra boa’s die dankzij een subsidie van het ministerie en een samenwerkingsovereenkomst tussen de vijf gemeenten, politie, justitie en openbaarvervoerders zijn aangesteld, gaan het probleem niet oplossen. Daarvoor is het team te klein en het gebied, meer dan 400 vierkante kilometer, te groot. Ook alle buslijnen en de Maasspoorlijn kan het viertal niet 24/7 in de gaten houden. Bovendien wisselen de groepen die inbreken, (winkel)diefstallen plegen, buschauffeurs bespugen en bedreigen, voortdurend van samenstelling.

 

Zelfsturend

Daarom maken Demi en haar drie collega’s keuzes waar ze naar toe gaan. Op basis van een wekelijkse briefing met de politie, de informatie die ze krijgen van de gemeenten, hun contacten met ondernemers en inwoners en natuurlijk wat ze zelf zien en horen. “We zijn een zelfsturend team. We delen zelf voor een belangrijk stuk onze werkdag en werkweek in”, zegt Demi. “We bezoeken de plekken waar overlast is of waarvan we denken dat die kan ontstaan. Zo zijn we ingezet tijdens de kermissen in Venray, Grave en Boxmeer, omdat we weten dat leden van de groep daar heen gaan. We willen daar zijn waar het nodig is.

 

Geen verschil

Als een groep zich misdraagt of misdrijven pleegt, zoals zakkenrollen, kunnen ze rekenen op een aanhouding en een boete. Het Flying Squad Team houdt speciaal de overlastgevende asielzoekers in de gaten, maar dat wil niet zeggen dat ze voor andere overtreders de ogen sluiten. “Een strafbaar feit is een strafbaar feit, door wie het ook gepleegd wordt”, klinkt het overtuigend. “De regels zijn hetzelfde, voor iedereen. We maken geen verschil.

 

‘Laten zien dat we er zijn’

Aanhouden en bekeuren is niet het enige dat Demi en haar collega’s doen. Ze proberen ook contact te maken met de doelgroep, op en buiten het azc, op momenten dat er niets aan de hand is. En ze gaan langs bij winkeliers en omwonenden van de azc’s. “Laten zien dat we er zijn, zowel aan de inwoners als aan de asielzoekers. Dat is net zo belangrijk als bonnen schrijven”, weet Demi.

 

Tolken

Al blijft de communicatie met de doelgroep en asielzoekers in het algemeen best lastig. De bewoners van een azc komen uit alle delen van de wereld. En een boa is goed opgeleid, maar geen wandelend woordenboek. “Gelukkig kunnen we via de telefoon direct live hulp krijgen van een beëdigde tolk, die beschikbaar zijn in alle gangbare talen.“

 

‘Blij met ons’

Enkele maanden is Demi nu aan de slag bij het Flying Squad Team. Geen gemakkelijke job. “Je moet stevig in je schoenen staan, niet bang zijn voor verbaal geweld of een stootje. Maar daar heb ik zelf bewust voor gekozen, We merken bovendien dat ons werk gewaardeerd wordt door de gemeenten en ook de ondernemers zijn blij met ons. We gaan het probleem niet de wereld uit helpen, maar wel de inwoners van de vijf gemeenten een groter gevoel van veiligheid geven.”

 

Wat is er zo bijzonder aan het Flying Squad Team?

De gemiddelde burger zal er niet zoveel van merken, maar binnen de wereld van politie en handhaving is de samenwerking uniek. We kennen twee soorten boa;s. Zij die werken in de openbare ruimte, doorgaans in opdracht van een gemeente. En zij die werken in het openbaar vervoer, in opdracht van de vervoerder. Deze twee werken natuurlijk niet langs elkaar heen, maar vormen niet één team. Tot nu toe. Dat klinkt eenvoudig en dat is het ook, maar achter de schermen moest er heel wat werk verzet worden voordat het Flying Squad Team aan het werk kon

 

Regionale aanpak overlastgevende asielzoekers officieel gestart

Een kleine groep asielzoekers zorgt al geruime tijd voor overlast in en buiten de azc’s van Grave en Overloon. Ze vallen reizigers en chauffeurs in de bus lastig en plegen diefstallen. Dat is erg vervelend voor de inwoners van de regio en voor alle goedwillende asielzoekers in de azc’s. Omdat de overlastgevende groepen zich steeds verplaatsen is een gezamenlijke aanpak noodzakelijk. Vijf gemeenten gaan samen met de politie en de openbaarvervoerbedrijven de overlast aanpakken, een unieke samenwerking. Ze zetten vier extra boa’s aan het werk in het openbaar vervoer en in de openbare ruimte. “We doen dit voor onze inwoners en ondernemers, maar ook voor alle goedwillende asielzoekers in ons land”, zegt burgemeester Karel van Soest van Boxmeer. De burgemeesters van Boxmeer, Grave, Nijmegen, Sint Anthonis en Venray tekenden 8 september de samenwerkingsovereenkomst. Ook demissionair staatssecretaris Broekers-Knol was daarbij aanwezig.

Schermafbeelding2021-09-24om172053.png

Bron: tekst nieuwsbrief Azc Overloon meer informatie-nieuwsbrief Azc Overloon klik hier