Eerste geboorte in Madidi: ZooParc verwelkomt reuzenmierenetertje

Gepubliceerd op 14 september 2021 om 19:59

ZooParc Overloon viert de eerste geboorte in het nieuwe Zuid-Amerika-deel Madidi. De dierentuin mocht hier afgelopen vrijdag, 10 september, een reuzenmierenetertje verwelkomen.

ZooParc is de enige plek in Nederland waar een jong van deze in de natuur als 'kwetsbaar' bestempelde diersoort te zien is - er werden afgelopen twaalf maanden namelijk geen andere reuzenmierenetertjes geboren in een Nederlands park.

 

Het jong is direct na de geboorte op de rug van moeder Tousle gekropen en zal daar de komende maanden blijven. Het is dan ook nog niet duidelijk of het om een mannetje of vrouwtje gaat. "De streep op de rug van een jong gaat naadloos over in het patroon van de moeder", vertelt hoofd dierverzorger Steven van den Heuvel. "Daardoor kunnen roofdieren niet zien dat er een jong zit."

 

Houtkap

Reuzenmiereneters komen voor in Zuid-Amerika. Hun aantallen nemen hier snel af als gevolg van de massale houtkap van de regenwouden. Voor de afvoer van het gekapte hout, worden op grote schaal wegen aangelegd door de leefgebieden van de reuzenmierenters. Veel van deze dieren worden aangereden door transportwagens die van deze wegen gebruik maken.

 

Om de soort te behouden en te zorgen voor een gezonde populatie in dierentuinen doet ZooParc mee aan het Europese managementprogramma, ook wel bekend als fokprogramma. De pasgeborene is het derde jong dat in het kader van dit programma in ZooParc is geboren. De grote broers zijn inmiddels verhuisd naar andere Europese dierenparken, waar zij op hun beurt bijdragen aan het voorbestaan van de soort.

 

Madidi

In het park in Overloon zijn de reuzenmiereneters recent verhuisd naar het splinternieuwe expeditiedeel Madidi, waar verschillende dieren uit Zuid-Amerika te zien zijn. Ook een andere mierenetersoort, de tamandua, is hier sinds kort te vinden.

 

Reuzenmiereneters zijn solitair, wat betekent dat ze het liefst alleen leven. Er zijn daarom in ZooParc twee aparte verblijven. Het jong leeft bij de moeder tot het oud genoeg is om op eigen benen te staan. De vader bemoeit zich niet met de opvoeding.

 

Lange tong

Reuzenmiereneters hebben geen tanden. Ze slurpen hun eten op met hun lange tong. Op de tong zit een plakkerige laag speeksel. Daar blijven termieten en larven goed aan plakken. Met hun scherpe klauwen maken de miereneters een gat in een termietenheuvel en steken dan hun tong naar binnen. De tong gaat wel 150 keer per minuut in en uit hun mond.

 

Beelden ZooParc Overloon.