In Overloon wordt op dinsdag 6 april een Anne Frankboom geplant. Dit is een nazaat van de witte paardenkastanje die Anne Frank vanuit haar onderduikplek in het Achterhuis kon zien. Burgemeester Karel van Soest en wethouder Jeu Verstraaten zullen bij het planten van deze boom aanwezig zijn.
De Anne Frankboom wordt geplaatst aan de Oploseweg in Overloon. Op deze plek is ook een Landschappelijk ommetje gerealiseerd. In dit ommetje is een monument geplaatst die verwijst naar de molen die daar gestaan heeft en tijdens de bevrijding van Overloon is gesneuveld. Met de aanplant van de Anne Frankboom wordt er stil gestaan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is de aanplant ook een symbolische afronding van het project Landschappelijk Ommetje Overloon.
Anne Frank schreef meerdere malen over de boom in haar dagboek. Deze boom was haar enige contact met de natuur vanuit haar onderduikplek. De boom sneuvelde in 2010 bij een storm.
Mede dankzij de financiële bijdrage van de provincie konden deze plannen worden gerealiseerd. Wethouder Jeu Verstraaten: “Ik ben trots dat er verschillende initiatieven met elkaar verweven zijn en dat we op deze manier stil kunnen staan bij de afschuwelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog.’’
Realisatie van het monument bij de oude molen
Na een lange voorbereiding is op het terrein De Oude Molen aan de Oploseweg in overloon een plan gerealiseerd ter verfraaiing van de entree van Overloon met een mooi dorpsommetje met daarin geïntegreerd de originele molenstenen, verwerkt in een monument.
Op deze plaats stond een windmolen met de naam Tevredenheid. De molen is verder geheel verwoest tijdens de slag om Overloon in 1944. Op het terrein is een verscheidenheid aan inheemse planten geplant. Bron: Dorpsraad Overloon https://www.dorpsraadoverloon.nl/monument-de-oude-molen
klik op de foto voor de vergroting
Overloon: Oldtimer, molen, bedrijfsgebouwen, benzinepomp en woonhuis ca. 1940. De Overloonse molen langs de Oploseweg gezien vanuit Oploo in de richting Overloon. Aan de Oploseweg lag de molen met de woning van de familie Dömges, in 1944 werd de molen zo erg beschadigd dat hij moest worden gesloopt het woonhuis werd hersteld en staat er anno nog steeds.
Meer info op bron:https://www.stichtingdeoudeschoenendoos.nl
Voor zover bekend werd in 1446 de eerste windmolen in Overloon gebouwd.De molen werd omstreeks 1880 gebouwd en werd tijdens 'De Slag bij Overloon' in de herfst van 1944 geheel verwoest. Van deze Slag resteert nu het Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon.
De laatste molenaar was Boumans.
Aanvankelijk was de molen uitgerust met twee koppel maalstenen en een koppel blauwe maalsteentjes voor het malen van boekweit.
De molen stond op de plaats waar nu de ruilverkaveling barakken stonden (j.v.o.) Bouwjaar: 1862.
Bron: archief Ten Bruggencate. Meer info op bron:https://www.molendatabase.org