Onvoorwaardelijke celstraffen voor stelende asielzoekers

Gepubliceerd op 27 november 2020 om 17:36

Nadat het Openbaar Ministerie (OM) donderdag op een speciale zitting bij de politierechter onvoorwaardelijke celstraffen eiste tegen een groep asielzoekers.afkomstig van het asielzoekerscentrum (azc) in Budel Grave en Overloon. 

legde de rechtbank deze straffen op.Het gaat om straffen die variëren van drie dagen tot acht weken. De officier van justitie: “Laat dit een duidelijk signaal zijn dat dit soort overlastgevers hier niet ongestraft mee wegkomt.”

In totaal stonden zestien asielzoekers terecht, waarvan de meerderheid afkomstig is van het asielzoekerscentrum (azc) in Budel. Ook kwamen er verdachte uit Grave en Overloon. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor meerdere diefstallen en inbraken in de regio, die vaak in groepsverband werden gepleegd. De officier van justitie: “Wij realiseren ons heel goed dat deze mensen veel overlast veroorzaken en horen dat ook van inwoners van de gemeente Cranendonck, die zich zorgen maken over de veiligheid in hun gemeente. Het zijn zorgen die wij serieus nemen.”

Veilige landen

Het OM heeft met grote regelmaat overleg met de gemeente en partners om de problematiek effectief aan te pakken. Ook in deze zaken ging het om kleine groepjes asielzoekers uit zogenoemde 'veilige landen'. Ze zorgen voor veel overlast en leggen een grote druk op het systeem en het draagvlak voor de opvang van echte vluchtelingen lijdt daaronder: “Deze groep maakt geen kans op een verblijfsvergunning. Samen met onze partners spannen wij ons in om de uitzettingsprocedure te versnellen voor deze groep, nadat zij hun straf hebben uitgezeten.”

Signaal

Het OM vindt het ook belangrijk dat mensen weten dat dit soort criminaliteit wordt aangepakt en dat mensen hier niet mee wegkomen: “Dat geldt voor de bewoners van de gemeente Cranendonck, bewoners van azc, maar zeker ook voor mensen die van plan zijn om hier naartoe te komen. Dit signaal willen wij zo breed mogelijk uitdragen. Wij hebben goede contacten met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en zij spannen zich ook in om deze boodschap op de juiste plek te krijgen, ook in de richting van ‘veiligelanders’ die van plan zijn om naar Nederland toe te komen.bron:https://www.om.nl/actueel