OVERLOON - Rijen witte grafstenen op de Oorlogsbegraafplaats in Overloon. Er liggen gesneuvelde soldaten die streden voor onze vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een mooie, serene aanblik. Maar wie zijn die mannen eigenlijk? Hoe zagen ze eruit?
Irma van Teunenbroek 10-09-20,Dat is niet bekend. Althans, nog niet. Zes inwoners van Overloon en omstreken startten een werkgroep om de militairen een gezicht te geven.Voor Oscar Huisman (51) en Leo Janssen (66) is de herdenking een keer per jaar op hun oorlogsbegraafplaats niet voldoende. De gevallen soldaten in de Tweede Wereldoorlog verdienen meer. Huisman: ,,Als zij er niet waren geweest, spraken we nu allemaal Duits.” Afgelopen week werd daarom de werkgroep Overloon War Cemetery opgericht. Naast Huisman en Janssen werden ook enthousiastelingen en amateurarchivarissen Tonnie Ebben, Iwan van Dijk, Arno van Dijk en Piet Peters lid. Huisman: ,,Doel een is de foto, doel twee is het verhaal erachter.”
Fascinatie voor WOII
Als kind hadden Janssen en Huisman al een fascinatie voor WOII. Voor Janssen zijn het met name de vliegtuigen, voor Huisman de persoonlijke verhalen. Janssen: ,,Mijn vader was smid in Stevensbeek. Hij moest neergestorte vliegtuigen uit elkaar branden van de Duitsers, hij had geen keuze. De onderdelen gingen weer naar de fabriek om materieel te bouwen. Hij praatte er liever niet over, was er niet trots op.Net als de andere leden van de werkgroep, verdiept Huisman zich al jaren in de oorlog. ,,Er zijn dingen die wij wel weten, maar mensen in Overloon al niet meer.” De geschiedenis moet levend blijven, vindt hij. Hij nam kennis van het initiatief van de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Daar zochten vrijwilligers foto's bij 8.000 militairen. ,,Toen dacht ik: dan moeten de 281 in Overloon ook wel lukken. Het is ook de trots die ik heb op mijn eigen dorp.lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/maasland/wie-zijn-de-omgekomen-militairen-op-de-oorlogsbegraafplaats-in-overloon~a2b7e6f88/