OVERLOON - Oorlogsmuseum Overloon is net zo relevant voor Nederlandse als Duitse bezoekers, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Maar ze reageren wel iets anders op de acht persoonlijke verhalen in de expositie.
door Maarten Reith 22-08-20,Hoe beleven bezoekers de verschillende onderdelen van de expositie 'Nederland in de Tweede Wereldoorlog’ in Oorlogsmuseum Overloon? Wanneer gaat hun hartslag omhoog, bij welke verhalen beleven ze heftiger emoties? En is daarin een verschil te ontdekken tussen Nederlandse en Duitse bezoekers? Dat hebben onderzoekers van de Hogeschool Breda gedetailleerd in kaart gebracht.
Hartslag via polsband en Bluetooth
Volgens senior lector Ondrej Mitas, die het onderzoek van Renée Cuenen begeleidde, betreft het een bijzondere onderzoeksmethode die nog zelden in de toeristische sector is toegepast. ,,We hebben bezoekers een polsband gegeven om hun hartslag en huidgeleiding te meten.
In het museum hebben we op vijftig punten Bluetooth-zendertjes geplaatst, en via een app op een mobiel apparaat is alles ontvangen en opgeslagen", legt hij uit. ,,Zo konden we precies zien waar ze stonden te kijken, en welke fysieke reactie dat teweeg bracht.”
Die reactie is een maatstaf voor hun emoties. Wélke emoties werden opgeroepen, is hiermee niet te herleiden, wel de sterkte ervan. Vragenlijsten, die de testpersonen aan het begin en eind van hun bezoek hebben ingevuld, geven wel meer inzicht welke verhalen bijvoorbeeld negatieve of positieve gevoelens opriepen.lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/ook-duitse-bezoeker-laat-zich-raken-in-museum-overloon-de-hartslag-gaat-omhoog~af3477e5/