Beschadigde stembanden bij coronapatiënten: ‘Kans dat iemand nooit meer kan praten

Gepubliceerd op 18 juni 2020 om 19:25

Lizzy Schraven uit Overloon zocht die hulp. Begin maart kreeg ze het coronavirus. "Waarschijnlijk gekregen van studiegenoten", vertelt Lizzy die een musicalopleiding doet. "Daar was toen nog het beleid dat je jezelf niet zomaar ziek meldt."

Ongeveer een kwart van de ex-coronapatiënten heeft last van zijn keel, stem of slikken. "Een groep kan tien tot vijftien weken vrijwel niet meer spreken", vertelt logopediste Cindy Maes uit Eindhoven. Ze maakt zich grote zorgen want zonder behandelingen is er kans op permanente stemschade.

Profielfoto van Noël van HooftGeschreven door Noël van Hooft

De beschadigingen aan de stembanden kunnen op verschillende manieren veroorzaakt zijn:

Door langdurig hoesten. Hierdoor zwellen de stembanden op.

Door intuberen. Door het aanbrengen van een beademingsslang in de keel kan de stemband beschadigd of zelfs verlamd raken.

Patiënt is verzwakt en daardoor de stembanden ook.

Ontsteking is op de stembanden geslagen.

De logopediste is bezorgd omdat mensen niet snel om zorg vragen. "Veel coronapatiënten die niet in ziekenhuis zijn geweest en dus geen arts hebben gezien wachten om naar een huisarts of logopedist te gaan.’’ Maar als na zes weken de klachten niet weg zijn is professionele hulp nodig.

"Mijn stem viel op bepaalde momenten helemaal weg."

Na een paar dagen begon ze te hoesten. En dat duurde zes weken lang. Dat hoesten heeft de stembanden van Lizzy beschadigd. "Mijn stem viel op bepaalde momenten helemaal weg. Het was heel erg onstabiel." De schrik zat er goed in: "Ik dacht: help! Mijn stem is heel belangrijk voor mijn toekomst en mijn stage die eraan zit te komen."

Bekijk hier onder het filmpje hoe Lizzy behandeld wordt om haar stembanden te herstellen:lees meer over Lizzy Schraven op bron:https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3220691/beschadigde-stembanden-bij-coronapatienten-kans-dat-iemand-nooit-meer-kan-praten