Oproep speel met zijn allen het Taptoe-signaal op 4 mei

Gepubliceerd op 17 april 2020 om 10:35

Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door trompet of hoorn, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het commando 'Tap toe!' ('Sluit de biertap!') werd vroeger in kazernes gebruikt om duidelijk te maken dat de dag voorbij was en wordt vermoedelijk al sinds begin 17de eeuw geblazen. 

Het Taptoe-signaal heeft door de jaren heen een sterke ceremoniële traditie opgebouwd en is de onmiskenbare begeleider van herdenkingen en begrafenissen met militaire eer. Het Nationaal Comité adviseert daarom bij herdenkingen op 4 mei het Taptoe-signaal te spelen. Het Taptoe-signaal toont veel gelijkenissen met het Britse ‘Last Post’, welke ook in Nederland goed bekend is door overlevering via Britse geallieerden. Veel Nederlandse militairen die in de Prinses Irene Brigade vochten of hun opleiding in Engeland volgden, koesteren groot respect voor de ‘Last Post’. Deze groep pleit er echter voor bij officiële ceremonies het Nederlandse Taptoe-signaal te gebruiken vanwege de lange traditie.  

Speel mee op 4 mei 2020

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt geoefende bespelers van blaasinstrumenten uit om tijdens de Nationale Herdenking het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. Het basis tempo van het signaal is 120. Het begin en het einde van het signaal worden echter in een langzamer tempo gespeeld. Bekijk en luister hieronder hoe solo-trompettist Jeroen Schippers van de Marinierskapel het signaal speelt. Het Nationaal Comité adviseert alle blazers om exact om 19:58 uur en 30 seconden te beginnen. Daarna volgen de twee minuten stilte. De bladmuziek voor verschillende blaasinstrumenten is onderaan deze pagina te downloaden.bron:https://www.4en5mei.nl/

Signaaltaptoeinfanterie
PDF – 55,2 KB 527 downloads

lees ook

Help Stichting Herdenking Slag om Overloon met het creëren van een onvergetelijke dodenherdenking!

Wegens overheidsmaatregelen zijn wij als Stichting Herdenking Slag om Overloon niet in staat een dodenherdenking te organiseren op de manier zoals jullie dat van ons gewend zijn.

Lees meer »

lees ook

Programma Dodenherdenking 4 mei aangepast door coronacrisis

Tot zeker 1 juni 2020 gelden er in Nederland coronamaatregelen voor evenementen. Deze maatregelen hebben veel invloed op allerlei aspecten van de maatschappij, ook op vieringen en herdenkingen. Daardoor gaan ook Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei 2020 er anders uitzien dan u gewend bent. 

Lees meer »