De klok gaat weer vooruit, de zomertijd gaat in

Gepubliceerd op 28 maart 2020 om 12:46

De zomertijd gaat weer in. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok om 02.00 uur een uur vooruit naar 03.00 uur. Voor mensen die het verzetten van winter- naar zomertijd verwarrend vinden, het ezelsbruggetje luidt: vóórjaar - klok vóóruit.

Waarschijnlijk komt er op termijn overigens wel een eind aan het verzetten van de klok, elk half jaar. Een meerderheid van het Europees Parlement wil er vanaf in 2021. De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat.

Minder slaap

Door de zomertijd kunnen we in de nacht van zaterdag op zondag allemaal een uurtje minder slapen, is het 's ochtends langer donker maar in de avond langer licht. De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht. Dat zou kunnen besparen op elektrische verlichting. Tegenstanders betwijfelen dat en veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok.bron:

Een uurtje minder slaap is toch niks vergeleken met een echte jetlag?

"Zo'n uurtje schuiven met de tijd lijkt niet veel, maar bij een jetlag is het voor je interne klok vaak makkelijker om zich aan te passen dan bij de zomertijd. Dat komt doordat bij een vliegreis niet alleen de tijd, maar ook de licht-donkercyclus op de plek van bestemming verandert."

En bij de zomertijd niet?

"Nee. We moeten een uur eerder op dan de dag ervoor. Volgens je interne klok is het nog te vroeg om op te staan. Dat wordt bevestigd doordat het buiten nog donker is. We noemen dit ook wel 'sociale jetlag'." lees meer op bron:https://www.nu.nl/weekend/6030500/zomertijd-gaat-in-avondmensen-kunnen-hier-wekenlang-last-van-hebben.html