In mei is het alweer 10 jaar geleden dat zorgboerderij Samen zijn deuren opende. En dat moet gevierd worden, aldus zorgboerin Iet Cremers. Ze is trots op ‘Samen’ dat uit passie is ontstaan. Iet werkte jarenlang in de reguliere zorg, maar die voelde té georganiseerd met weinig tot geen ruimte voor spontaniteit. Dingen moesten in drievoud aangevraagd worden en afwijken van het vaste pad was lastig
. Iet was van mening dat het ook anders moest kunnen. Ze wilde haar bezoekers een huiselijk sfeer bieden, zoveel mogelijk het gezinsleven nabootsen en zo ontstond zorgboerderij Samen. Een plek waar de zorg tijdelijk uit handen wordt genomen zodat de mantelzorger even op adem kan komen. Natuurlijk heeft elke bezoeker zijn eigen zorgplan, een passend programma en is er ook contact met het thuisfront, maar dat komt op een natuurlijke manier terug in de begeleiding. Het unieke van Samen is de diversiteit, zowel qua leeftijd als qua aandoening, zo is de jongste 29 en de oudste 84 jaar. De zorgboerderij is er voor mensen die behoefte hebben aan structuur in de dag, dementie, autisme, maar ook met een niet aangeboren hersenafwijking t.g.v. een beroerte of ongeluk.
Elke dag begint op de zorgboerderij met het gezamenlijk koffie drinken, waarbij iedereen aanwezig is, zowel de bezoekers als de begeleiding. Niet vlug, vlug nog een rapportje schrijven of alvast iets voorbereiden, nee, rust en aandacht voor elkaar. Zowel vanuit de begeleiding naar de bezoekers maar ook tussen de bezoekers onderling. Mensen die dat willen, doen hun verhaal, de werkzaamheden van de dag worden doorgesproken, er wordt afgesproken wie wat gaat doen. Dat is heel belangrijk volgens Iet. Er zijn natuurlijk klussen die gedaan moeten worden, maar ieder doet wat hij wil en waar hij goed in is. Want als je werk doet dat je plezier en voldoening geeft en het gevoel iets te doen wat je wél kunt, vergroot dat je eigenwaarde en zelfvertrouwen.
Na de koffie heeft iedereen zijn eigen werk en gaat zijn eigen weg. De ochtend staat in het teken van de vaste klussen die dagelijks moeten gebeuren, zoals de eieren uithalen, het kippenhok schoonmaken en eten koken van de verse groenten uit de moestuin. De middag wordt meer ontspannen doorgebracht, is afhankelijk van het seizoen en varieert dus ook per dag. En hier komt het meer spontane van de zorg op de boerderij naar voren. Als ze zin hebben om met een paar mensen te gaan wandelen, of een kopje koffie bij bakker Degen te gaan drinken, dan kan dat.
Iet prijst zich rijk met de vaste medewerkers waaronder een toegepast psycholoog, stagiaires van diverse opleidingen en een grote groep trouwe vrijwilligers op diverse gebieden. Hierdoor is er heel veel begeleiding en aandacht mogelijk, individueel of in kleine groepjes. Uiteraard heeft de boerderij diverse kwaliteitskeurmerken en zijn er contacten met zorgboeren uit de gemeente Boxmeer. Inmiddels is dat ook een hecht clubje geworden dat ervaringen uitwisselt maar ook adviezen haalt bij elkaar. Ook de contacten met de gemeente, die de laatste jaren meer verantwoordelijk is voor de zorg, zijn goed.
De jaren zijn voorbij gevlogen, er is heel veel gezaaid en geoogst, er zijn veel dieren geboren en er zijn mensen gekomen en gegaan. Iet kijkt met veel plezier terug op 10 jaar zorgboerderij Samen. Reden dan ook om deze mijlpaal te vieren. Dat gaat gebeuren op zondag 6 mei met een feestelijke open dag met live muziek. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen en de sfeer op de boerderij te proeven. De staldeuren staan tussen 10.30 en 16.00 uur voor iedereen open!
meer informatie op bron: www.zorgboerderijsamen.nl
kijk ook de foto's van de Open dag Zorgboerderij Samen 2016 op https://www.overloonnieuws.nl/foto-s-2016/open-dag-zorgboerderij-samen-8-mei-2016
Reactie plaatsen
Reacties