Door Twan Dohmen
OVERLOON - Fons van Mil is lijsttrekker bij politieke partij VDB/LO. “Een lokale partij kent het belang van de kleine kernen. Wij willen de voelhorens zijn in de dorpen zelf”, aldus de 64-jarige Overloner.
“Regionale onderwerpen zijn superbelangrijk, denk aan economie, openbaar vervoer en woningbouw. Maar lokaal spelen andere problemen. De beoogde kernendemocratie is nog een lege huls, maar zal snel realiteit moeten worden”, vertelt Van Mil. Zijn partij is voorstander van fusie tot één grote gemeente Land van Cuijk. “Die herindeling betekent niet dat wij ons opheffen of overbodig maken. Verre van dat. Het geluid van de kleine kernen moet gehoord blijven worden, ook in een groot geheel. Meer dan ooit zal belangrijk zijn wat er in de dorpskernen leeft en gebeurt.”
Kandidatenlijst
Op 21 maar zijn de verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. VDB/LO heeft inmiddels de lijsttrekker vastgesteld. De volgorde van de lijst is nog niet exact bekend, maar Jeu Verstraaten is beoogd wethouderskandidaat. Ook ervaren raadsleden als Johan Hermanussen uit Maashees en Marc Oudenhoven komen op verkiesbare plaatsen. VDB/LO heeft haar thuisbasis in de zes kerkdorpen van de voormalige gemeente Vierlingsbeek.
Stokpaardjes: synergie en efficiëntievoordelen
Van Mil is oud-ondernemer in de ict-branche. Nadat hij zijn onderneming verkocht stortte hij zich in het verenigingsleven in zijn dorp. Het bekendst is hij van zijn inzet voor gemeenschapshuis De Pit. Hij was de ‘bouwpastoor’ van de ver(nieuw)bouw. “Wij hebben er negen jaar over moeten discussiëren en soebatten, toen eindelijk ons werk kon worden uitgevoerd. Het resultaat is een mooi dorpshuis, dat gerund wordt door enkele vaste krachten, maar vooral veel vrijwilligers.”
Hij draait de hand niet om voor een klus. Als bestuurder is Van Mil betrokken bij veel wat er in Overloon van de grond komt. Als 12-jarige was hij al jeugdprins, in 1997 zwaaide hij de scepter als een ‘echte’ carnavalsprins. Hij was betrokken bij ponyclub De Bosruiterkes/Sint Joris was lid van het schoolbestuur, zat in de beheersstichting voor de Raaijhal en hielp recent mee met het zonnepanelenproject waaruit energiecoöperatie Duurzaam Overloon is ontstaan.
(foto Fons van Mil)
Beheer accommodaties
Synergie en efficiëntievoordeel halen zijn enkele stokpaardjes. “Dat er géen gezamenlijke accommodatie is gekomen voor voetbalvereniging SSS’18 en de Raaijhal betreur ik nog altijd. In dorpen moeten voorzieningen door de mensen zelf gedragen en gerund worden. Beheer van accommodaties kan in eigen stichtingen, liefst eentje. Of twee als je sport/verenigingsleven en cultuur/welzijn van elkaar wilt splitsen.”
Leefbaarheid noemt hij een cliché-begrip. “Burgers maken zelf in hoge mate de aantrekkelijkheid van hun dorp. Zet de schouders eronder. Doe mee. Als vrijwilliger bij verenigingen.”
‘Als toerist kun je Overloon nauwelijks met openbaar vervoer bereiken’
Toch is niet alles in eigen dorp te regelen. Hij noemt nogmaals het beperkte openbaar vervoer in het Land van Cuijk. “Daar hebben we nog wel wat stappen te zetten. Overloon is toeristisch toch één van de parels in onze regio, met het Zoo Parc en het Oorlogsmuseum. Maar als toerist kun je het dorp nauwelijks met het openbaar vervoer bereiken. Ik heb wel eens gestrande mensen ’s avonds met de auto naar het treinstation in Vierlingsbeek gebracht.”
Dualisme verbeteren
De lijsttrekker van VDB/LO gelooft in de toekomst van lokale partijen. Zelf is hij nu vier jaar raadslid. “Ik ben met voorkeurstemmen per ongeluk in de raadszaal beland, maar het bevalt uitstekend. Ik ben optimistisch en gok op vier zetels. Wat ik op straat over ons hoor stemt mij positief.”
Een laatste kritische opmerking. “Het dualisme tussen raad en college mag wel verbeteren. Nu lopen de politici soms te veel achter de visie en mening van burgemeester en wethouders aan. Wat het college vindt gebeurt dan automatisch. Dat kan anders.”