Het is in Nederland een zeldzaamheid dat een sommelier bij elk gerecht een glas wijn van eigen bodem schenkt1. In het Brabantse Overloon gebeurt het. Lokale seizoensgebonden producten gaan in Boompjes Restaurant hand in hand met Nederlandse wijn. Dutch Cuisine in optima forma. Sommelier Marleen van der Krabben doet er het aanstaande weekend van 1 en 2 februari zelfs nog een schepje bovenop.
“Dan organiseren we een wijnmakersdiner met 5 wijnen van De Daalgaard.” Chef Jaap Volman maakte er een speciaal menu voor. “En aan de tafels vertellen wijnmakers Hilde van Daal en Marcel Peereboom hoogstpersoonlijk meer over hun wijnen.”
In het meest oostelijke puntje van Noord-Brabant vind je Overloon, ingeklemd tussen Gelderland en Limburg. Het ligt pakweg 35 kilometer onder Nijmegen. Midden in het bescheiden dorpje staat Boompjes Restaurant. “Alles wat wij onze gasten voorschotelen maken wij van lokale seizoensproducten”, vertelt Marleen. Het restaurant serveert ook vlees en vis, maar het groentemenu is het uitgangspunt. Een jaar na de start kreeg Boompjes al een plek in de Top 100 Beste Groenterestaurants ter Wereld. Marleen is er trots op.
Aangenaam verrast
Het idee voor een wijnmakersdiner met wijnen uit de regio komt niet uit de lucht vallen. Boompjes schenkt graag Nederlandse wijnen. “Ik heb al vaker gewerkt met de wijnen van Marcel.” Gasten maken aan de tafel in Overloon soms voor het eerst kennis met wijn van eigen bodem. “Laten we het maar eens proberen, zeggen ze dan.” Wat is hun reactie? “Dat is de grap”, lacht Marleen. “Mensen hebben nog altijd het beeld dat Nederlandse wijn heel zuur is of onvoldoende body of complexiteit heeft. Dat is natuurlijk achterhaald. Meestal zijn ze aangenaam verrast.” Lees meer op bron:https://www.nederlandsewijngids.nl/nieuws/eten-en-drinken-van-eigen-bodem-bij-boompjes/