Afgelopen zaterdag kreeg het Oorlogsmuseum Overloon speciaal bezoek uit Engeland. Mevrouw Gilleon Rabey, de kleindochter van Engelandvaarder Wim Giel, kwam de zeekaart van haar opa onthullen
Afgelopen zaterdag kreeg het Oorlogsmuseum Overloon speciaal bezoek uit Engeland. Mevrouw Gilleon Rabey, de kleindochter van Engelandvaarder Wim Giel, kwam de zeekaart van haar opa onthullen. Die bijzondere kaart maakt vanaf nu deel uit van de vaste tentoonstelling.
Wim Giel was eerste officier bij de koopvaardij. Samen met vijf anderen bedacht hij een plan om het door de Duitsers bezette Nederland te ontvluchten. Dat was levensgevaarlijk, want de kust werd door de bezetter scherp in de gaten gehouden. Maar de mannen lieten zich daardoor niet tegenhouden. Ze kochten een reddingsboot in Rotterdam en een buitenboordmotor in Amsterdam. En, niet te vergeten, een bosje oranje tulpen voor Koningin Wilhelmina in Londen. Op 3 april 1941 ‘s avonds vertrokken ze. Wim had de route op deze zeekaart uitgezet en navigeerde. Zijn aantekeningen zijn nog duidelijk te lezen op de kaart.
Engeland kwam de volgende dag in zicht. Koningin Wilhelmina kreeg de bloemen en de mannen ontvingen een briefje waarin te lezen stond dat ‘de Koningin haar oprechte dank wil uitspreken voor de prachtige tulpen’. Aansluitend werden ze uitgenodigd om bij haar verslag uit te brengen. Kort daarna was op Radio Oranje te horen: ‘De tulpen zijn veilig aangekomen en maken het goed’.
Deze originele zeekaart, waarmee ze het zeegat uitvoeren, was in de familie al lang vergeten totdat deze enkele jaren geleden door een tante werd geschonken aan mevrouw Rabey, die van beroep forensisch onderzoeker is. Zij ging op zoek naar het verhaal van haar opa, die ze als kind nauwelijks gekend had. En zo kwam deze bijzondere geschiedenis van Wim Giel stukje bij beetje boven water.
De familie besloot dit jaar de zeekaart te schenken aan het museum in Overloon, dat veel aandacht aan het thema Engelandvaarders besteed. Het museum heeft dit unieke historische document direct in de tentoonstelling opgenomen, zodat die vanaf nu voor alle bezoekers ook te zien is. Met het verhaal van opa Wim erbij natuurlijk.
Over het verhaal van Wim Giel is door mevrouw Rabey een website gemaakt: http://www.kleinbeetjedutch.com/1941-engelandvaarder.html
zeekaart Wim Giel Hellevoetsluis (foto Oorlogsmuseum Overloon)
op de foto Gilleon Rabey met museumdirecteur Erik van den Dungen Engelandvaarder Wim Giel in de tentoonstelling Engelandvaarder Wim Giel in de tentoonstelling (foto Oorlogsmuseum Overloon)