Glasvezelnieuws

Gepubliceerd op 19 juni 2017 om 19:16

Start uitrol verwacht in 4e kwartaal

Frank Noy

Jonge ondernemers versterken bestuur

Terwijl de gemeentes en de kandidaat netwerkexploitant in de laatste fase van de onderhandelingen zitten, verstrekt het coöperatiebestuur zich met frisse, jonge bestuursleden. ‘We hebben Kay Lucas en Frank Noy bereid gevonden hun expertise in te brengen in de coöperatie. De competenties die zij inbrengen zijn nodig om de komende fase, uitbreiding van het aantal abonnees en samenwerken met de ketenpartners, in goede banen te leiden’, legt voorzitter Hugo Bens uit.

 

Kay Lucas

Frank Noy is eigenaar van Noytech en woont in Overloon. Kay Lucas is eigenaar van Aery en woont in Cuijk. Daarnaast zijn beide heren ook lid van de Young Talent Group: een groep jonge talenten die het Land van Cuijk positief willen beïnvloeden.

Start uitrol verwacht in 4e kwartaal

We hadden gehoopt dat we u nu konden vertellen dat de kogel door de kerk is. Maar helaas, het duurt allemaal wat langer dan gedacht. Gelukkig betekent dit uitstel geen afstel want alle partijen hebben er zin in. Het gaat nog vooral om komma’s en punten, zo is ons verteld. 
Dat is dan ook de reden dat we achter de schermen gewoon doorwerken aan de vervolgcampagne die we voor het gemak de uitrol-campagne noemen. ‘Uitrol’ omdat ze straks het netwerk ‘uitrollen’ over het Land van Cuijk. Tijdens deze campagne geven we spijtoptanten de mogelijkheid zich alsnog in te schrijven. Verder promoten we straks nieuwe producten en diensten die vallen in de categorieën Veilig wonen, Digitale zorg, Bedrijfsleven, Entertainment en Onderwijs en een directe relatie hebben met glasvezel of snel internet. 

16 wijkcentrales nodig
De uitrol start naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar. Dat begint met het plaatsen van een zogenaamde wijkcentrale of PoP (point of presence). Een PoP is een gebouwtje van beton waarin de apparatuur staat om 3000 adressen aan te sluiten. In het Land van Cuijk komen er circa 16 te staan. Eerst worden de woningen en bedrijven in de directe omgeving van zo’n centrale aangesloten en de diensten geactiveerd. Vervolgens de volgende enzovoort. Soms wel twee tegelijk zodat de aanleg eind 2018 klaar is.

Opmerkelijk: Glasvezel verlaagt de stookkosten

 
Nerdalize verkoopt servercapaciteit in de vorm van opslag en rekenkracht. Nu legt het bedrijf zich toe op het verwarmen van water in woonhuizen met behulp van de restwarmte uit servers (computers).
In plaats van in datacenters wil Nerdalize servers gaan ophangen in huizen. Deze speciale servers komen naast de cv-installatie te hangen en met de warmte die de servers genereren wordt het water dat een cv-ketel nodig heeft, voorverwarmd.

55 graden
De nieuwe versie van de server wordt op het centrale verwarmingssysteem aangesloten. Hierdoor is de restwarmte het hele jaar te gebruiken voor warm water. De servers worden uit de klassieke datacenters gehaald en bij particulieren in huis geplaatst. Dit leidt niet alleen tot een besparing voor huishoudens, maar ook voor de bedrijven. Doordat Nerdalize zelf geen datacenters hoeft te bouwen, kunnen bedrijven zelfs tot 50 procent besparen. De computerservers verwarmen het water tot 55 graden.

Alleen via glasvezel
Voor de consument kost het systeem enkel de montagekosten. De stroomkosten en kosten voor de internetverbinding neemt Nerdalize op zich. Deze zomer test Nerdalize bij 42 huishoudens het e-boiler systeem. De servers worden enkel via glasvezel aangesloten om de garantie te hebben voor voldoende down- en uploadsnelheid. Daarom worden de thuisservers van een glasvezelverbinding voorzien die naast de gewone internetaansluiting komt te liggen.