Dumpen van lachgascilinders bij Overloon War Cemetery

Gepubliceerd op 13 oktober 2024 om 13:18

Op zondag 13 oktober werd er bij het Overloon War Cemetery in Overloon opnieuw een dumping van lachgascilinders aangetroffen. Een alerte passant merkte de verdachte vondst op in de bosjes langs het kerkhof. De passant verklaarde dat dit niet de eerste keer was dat er lachgascilinders op die plek gedumpt werden.

De cilinders waren nog ingepakt in karton, wat erop wijst dat ze bewust en illegaal gedumpt zijn op deze plek. Dit is helaas niet de eerste keer dat er op deze locatie lachgascilinders worden gevonden. Het dumpen van lachgascilinders is een ernstig milieudelict. De lekkage van lachgas kan schadelijk zijn voor mens en natuur. Bovendien geeft het een verloedering van de openbare ruimte en is het zeer onwenselijk. Mocht u informatie hebben, dan kunt contact op te nemen met de politie. Bel 0900-8844

Dit incident onderstreept nogmaals het belang van een adequaat inzamelbeleid en bewustwording rond de gevaren van lachgasgebruik en -dumping. Gezamenlijk moeten we optreden tegen deze vorm van milieuvervuiling en de overlast voor onze gemeenschap.

(Ook een tijd terug regelmatig lachgascilinders vonden in de struiken bij de Raaijhal.)

 

Waar moet ik mijn lachgastank of –cilinder weggooien?

Lachgastanks en –cilinders moet u naar de milieustraat brengen. En niet bij het restafval weggooien, anders kunnen er ongelukken gebeuren. Zij vallen onder de regels van gevaarlijk afval en mogen niet in het gewone afval terechtkomen.

Lachgastanks en cilinders kunnen ontploffen onder druk

Sinds het lachgasverbod dat op 1 januari 2023 inging, worden lachgastanks of –cilinders regelmatig bij het restafval gegooid. Dit is een probleem voor bedrijven die afval verwerken. Die bedrijven vermalen en verbranden afval. De cilinders en tanks kunnen in het restafval onder druk komen te staan en ontploffen daardoor regelmatig. 

Een ontploffing door een tank kan medewerkers bij de afvalverwerking ernstig verwonden. Ook raken containers, vuilniswagens en andere machines beschadigd. Hierdoor kunnen bedrijven het andere afval niet verwerken. Dit zorgt voor vertraging en hoge kosten.

Lachgastanks en –cilinders inleveren bij de milieustraat

Lege tanks of andere drukhouders moet u naar de milieustraat brengen. Zij vallen onder de regels van gevaarlijk afval. Bij de milieustraat kunnen ze veilig worden opgeslagen en afgevoerd. Werknemers van de milieustraat mogen lege lachgascilinders innemen, omdat het gaat om (gevaarlijk) afval en niet meer om drugs.bron:https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drugs/vraag-en-antwoord/waar-moet-ik-mijn-lachgastank-of--cilinder-weggooien