Nelly maakte de Slag om Overloon mee: ‘En maar tellen: hebben we ze nog allemaal bij elkaar?’

Gepubliceerd op 23 september 2024 om 11:18

Podcast Als oudste van negen kinderen uit een boerenfamilie voelt Nelly Verstraaten-Drabbels nog altijd de schrik van de Slag om Overloon. ‘Wir wollen essen!', zo was hun boerderij door de Duitsers overgenomen.

Foto  2017: Nelly Verstraaten-Drabbels  Huibuuk van ’t Jaor

Door Tom Tacken 23-09-24, 

,,Hoe hebben we het toch kunnen overleven?”, stamelt Nelly Drabbels tachtig jaar na dato. Als meisje van 13 onderging ze de verschrikkingen van de bevrijding. ,,Bombardementen. Alles kapot. En maar tellen: hebben we ze nog allemaal bij elkaar?”

Allemaal, dat waren vader, moeder en negen kinderen. Na de bevrijding zouden ze met z’n allen de eigen boerderij kapotgeschoten terugvinden. En nu woont Nelly Drabbels, de oudste uit het gezin, op een steenworp afstand van het grootste en oudste oorlogsmuseum van Nederland, dat van Overloon. Het motto ervan onderschrijft ze van harte: ‘Oorlog hoort in een museum thuis.’

De Slag om Overloon, minder bekend dan die om Arnhem maar niet minder bloedig, woedde van 30 september tot en met 18 oktober. Het verlies van 1878 geallieerde soldatenlevens was drie keer zo groot als dat van de Duitsers. De Loobeek, die de opmars naar Venlo versperde, kreeg er een nieuwe naam bij: Bloedbeek.

 

Na operatie Market Garden, de vergeefse poging om de Rijn over te steken, moesten de geallieerden ook om gaan kijken naar een Duits front tussen de moerassige Peel en de Maas.

Een bonte verzameling van Duitse parachutisten, SS’ers en een tankeenheid verschanste zich vanaf zondag 25 september in Overloon. Toen het Engelse granaten ging regenen, bevalen de Duitsers alle 1300 inwoners hun biezen te pakken. Raus!

Nelly Drabbels had al meer van dergelijke dwingelandij gehoord. ‘Wir wollen essen!’, zo waren de Duitsers hun boerderij in Overloon binnengedrongen. Na de appels in de boomgaard ging al het ham van de geslachte varkens in de kelder eraan. Lees meer op bron:https://www.ad.nl/binnenland/nelly-maakte-de-slag-om-overloon-mee-en-maar-tellen-hebben-we-ze-nog-allemaal-bij-elkaar~a9102ea5/

 

Thuis in Overloon vertelt Nelly Verstraaten-Drabbels voor de podcast Laatste Getuigen over de verschrikkingen van de Slag om Overloon. Tom Tacken interviewt haar. © Het Podcast Kantoor