Slag bij Overloon tijdens WOII was geen tankslag maar een veldslag

Gepubliceerd op 23 november 2016 om 18:59

De mythe over de tankslag bij Overloon blijkt fabel

Er was al langer twijfel over, maar nu is het zeker: de Slag bij Overloon tijdens WOII was geen tankslag maar een veldslag.
 
Dat verklaart directeur Erik van den Dungen van het Oorlogsmuseum in Overloon. Volgens hem wordt in een nieuw boek op basis van nieuwe informatie voor het eerst wetenschappelijk bewijs geleverd. Het boek is geschreven door Maarten Swarts en Jack Didden.

Een groot bord heet de bezoeker van het Oorlogsmuseum in Overloon welkom. ‘In de herfst van 1944 vond hier (...) de Slag bij Overloon plaats, de zwaarste tankslag die zich ooit op Nederlandse bodem voltrokken heeft.’Wikipedia typeert Overloon als ‘de enige tankslag die op Nederlands grondgebied plaatsvond tijdens de geallieerde bevrijdingsoperaties (30 september - 18 oktober 1944)’.

SlagbijOverloonendeBevrijdingvanVenray3.jpg

Mensen die de Liberation Route door Europa volgen, horen in het Brabantse dorp dat er ‘een van de felste veldslagen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog’ plaatsvond. ‘Amerikaanse en Britse pantserdivisies leveren strijd tegen Duitse tanks en troepen’.

Maar toen kwam er een olifant met een lange snuit, en die blies het sprookje uit. De mythe wordt ontrafeld door Hugo Levels uit Neer en Eric Munnicks uit Roermond. Nota bene een belastingambtenaar en een laborant stellen dat in Overloon nooit een tankslag heeft gewoed. Nog niet eens een serieus tankgevecht. Er zijn veel geallieerde tanks uitgeschakeld, maar tot onderlinge duels tussen tanks is het slechts zelden gekomen, schrijven de amateur-historici in hun boek Waar blijven de bevrijders? Op het hoogtepunt van de strijd waren niet meer dan tien Duitse Panthertanks aanwezig in de frontlinie, en dan nog vaak onzichtbaar door een uitmuntende camouflage.lees meer op bron: www.limburger.nl/cnt/dmf20161123_00029092/de-mythe-over-de-tankslag-bij-overloon-blijkt-fabel

kijk meer foto's van Slag bij Overloon en de Bevrijding van Venray op www.fotoalbertoverloon.nl/foto-s-2014/militracks-overloon-2014

SlagbijOverloonendeBevrijdingvanVenray36.jpg