IN BEDRIJFVolle gierkelders. Boeren in heel Nederland zitten met zo’n 10 miljard liter mest te veel. Door slecht weer én door strengere regels mag of kan het de akkers en weides niet meer op. In Overloon investeerde veehouder Alders miljoenen in een mestverwerker.
Door Twan Dohmen 06-06-24
Al in 2004 zette Vader Ben Alders (72) de eerste stappen voor de realisatie van een mestverwerker. Wij wilden ons bedrijf voortzetten op een toekomstbestendige manier en bedachten een idee om zelf onze mest te verwerken. Zo willen wij bijdragen aan een duurzame toekomst. Je moet veel zelf uitvinden, maar met ons boerenbestand vinden wij dat een geweldige uitdaging.
Twintig jaar geleden werd ook het Overloons Vlak aangewezen als Landbouw Ontwikkelings Gebied (LOG). Intensieve landbouwbedrijven mochten zich er vestigen. ,,Ik had opvolgers en wilde zelf ook niet weg. Toch werd het een ingewikkeld schaakspel dat jaren heeft geduurd. Uitrijden van mest botst met Europese milieuwetten vanuit Brussel, omdat de waterkwaliteit in de beken en rivieren verslechtert. Met de mest- en mineralenverwerkingsfabriek Vlako is er een oplossing. Sinds zo’n 5 jaar draait die op volle toeren in een loods naast de koeienstal van de familie Alders.
Het klotst door een pers
Buiten is het meestal rustig. Toch rijden elke dag pakweg tien vrachtwagens naar binnen met mest, die ze lozen in een paar minuten. Binnen stroomt de mest de lopende banden op. Het klotst door een pers en gaat een bad in. De vaste stof (fractie) gaat onder een verhitter om eventuele ziektekiemen te vernietigen. De vloeibare stof gaat door een soort filters (membranen). Zo wordt 135.000 kuub mest verwerkt in de fabriek. Vooral poep van varkens uit bedrijven in de omgeving, pakweg in een straal van tien kilometer van de boerderij op het Overloons Vlak.
In deze meststof zit nog veel energie die wij kunnen omzetten naar groen gas, elektra of zelfs waterstof
Uit de mest ontstaan nieuwe, waardevollere producten. Vaste, compostachtige mest en een vloeibare meststof ter vervanging van fossiele kunstmest. De rest, de helft, is water geworden, dat wel over het land mag worden gesproeid. Lees meer op bron:https://www.ed.nl/brabant/in-overloon-wordt-mest-verwerkt-wij-helpen-mee-om-straks-een-mooi-glas-bourgogne-te-kunnen-drinken~a14fca12/