Oorlogsmuseum Overloon, het oudste museum in West-Europa over de Tweede Wereldoorlog, viert woensdag haar 70ste verjaardag. Het werd in 1946 opgericht om de Slag bij Overloon nooit meer te vergeten. Nu, zeventig jaar later, hoort dit museum bij de grootste drie van Nederland, samen met het Anne Frank Huis en Kamp Westerbork.
Het museum veranderde in die zeventig jaar continu. Maar dat kon niet voorkomen dat in de jaren tachtig de bezoekersaantallen geleidelijk aan terugliepen.
Met de komst van de grote militaire collectie van Jaap de Groot, tien jaar geleden, pikte het museum de opgaande lijn weer op. Sindsdien komen er elk jaar weer ruim honderdduizend bezoekers naar Overloon voor het museum.
Ook nu is het museum weer bezig met verandering. De kern van het museum, de tentoonstelling over Nederland in de oorlogsjaren, wordt op de schop genomen.
Op 2 oktober gaat de nieuwe expositie open. Daarmee hoopt het museum weer aan te sluiten bij eigentijds publiek. Belangrijk daarbij is dat de geschiedenis niet meer abstract wordt weergegeven, maar dat er veel persoonlijke verhalen in voorkomen.
Verder staan er de komende jaren nog andere vernieuwingen op stapel. Zoals de vrijwilligerswerkplaats, die midden in het museum komt, zodat publiek kan meekijken bij de restauratieprojecten. En verder wil het museum aanhaken op bestaande fietsroutes, waarbij het de bedoeling is dat er een fietsroute dwars door het museum komt te lopen.
Voor het realiseren van deze ambities doet het museum een beroep op de overheid en op cultuurfondsen. De totale kosten van de renovatie worden namelijk begroot op vijf miljoen euro. Het is de bedoeling dat het museum in 2019, bij het 75-jarig jubileum van de bevrijding van Zuid-Nederland, weer volledig bij de tijd is.bron: www.omroepvenray.nl/nieuws/2016/05/25/oorlogsmuseum-overloon-viert-70ste-verjaardag