Op 20 en 21 mei vindt de 12e editie van Militracks plaats. Oorlogsmuseum Overloon heeft méér voertuigen kunnen strikken dan ooit tevoren. En rupsvoertuigen vormen een groot deel daarvan.
Een bos vol rupsen. Maar gelukkig geen eikenprocessierupsen. Het gaat om rupsvoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, en dan speciaal Duitse. Die zijn superzeldzaam. Toch heeft het museum ruim vijftig van zulke voertuigen weten vast te leggen voor het jaarlijkse evenement. En daarnaast nog tientallen wielvoertuigen. Militracks richt zich op de techniek van die historische voertuigen. Omdat er aan het einde van de oorlog niet zoveel Duitse voertuigen over waren, is het elk jaar best een uitdaging om een mooi programma in elkaar te zetten. Toch lijkt het museum daar nu opnieuw in geslaagd te zijn.
Het museum licht alvast twee tipjes van de sluier op. Zo zullen er heel veel Kettenkrads zijn. Eigenlijk een motorfiets, maar dan met rupsbanden achter in plaats van een gewoon achterwiel. Het voertuig kan goed uit de voeten op ruw terrein. Het werd tijdens de oorlog dan ook aan alle fronten ingezet. Het bleef overeind in de woestijn van Noord-Afrika, maar ook in de sneeuw van het Oostfront. Die Kettenkrads zullen bij Militracks de hele dag rondrijden. Maar het mooiste moment zal wel zijn als ze allemaal tegelijk in parade enkele rondes afleggen. De kans zit erin dat een nieuw wereldrecord wordt gevestigd, omdat er nog nooit zoveel van die Kettenkrads bij elkaar te zien waren. Na de oorlog, althans.
Het andere tipje van de sluier betreft een volstrekt uniek voertuig, namelijk een Bergepanzer 38. Het Duitse leger bezette in 1938 Tsjecho-Slowakije. Daarbij vielen ook de automobielfabrieken daar in Duitse handen. In één daarvan lieten de Duitsers een rupsvoertuig bouwen met een zwaar kanon om geallieerde tanks uit te schakelen. Dat waren de Hetzers, tegenwoordig ook vrij zeldzaam. Maar daarnaast kwamen er ook sleepvoertuigen om zulke Hetzers van het slagveld te halen, als ze kapot waren. In de laatste oorlogsjaren werden er in totaal 170 van die sleepvoertuigen gebouwd. Daarvan is er nu nog maar eentje over. De restauratie daarvan is vorig jaar afgerond. Militracks is het eerste grote evenement waar het voertuig zijn opwachting gaat maken. Een historische wereldprimeur dus.
Het museum verwacht dit jaar opnieuw duizenden bezoekers te trekken en zeker op zaterdag uitverkocht te zijn. De kaartjes voor Militracks zijn online te koop via de website www.militracks.nl.
Foto Bergepanzer 38: Christof Balazs. Foto Kettenkrad: Foto Marcel Bahnen.
iconische Tiger tank in Overloon
Komend weekend op 20 en 21 mei is er bij Militracks in Overloon een Tiger tank te zien. Hoewel die niet zal rijden, zal het toch het hoogtepunt van het voertuigprogramma zijn.
Bron foto: Bundesarchiv Bild 101I-299-1805-12
De restauratie van deze iconische Duitse tank is jaren geleden gestart. Het motorblok ligt er nog niet in, maar voor de rest is het voertuig compleet. De organisatie hield deze verrassing tot het laatste moment achter de hand, omdat er nogal wat transportvergunningen voor nodig waren om het gevaarte naar Overloon te halen. Maar op donderdag 18 mei wordt het voertuig in Overloon verwacht.
Met 150 voertuigen van 88 teams uit 12 landen is het evenement uniek in zijn soort. En over het programma van Militracks dit jaar is directeur Erik van den Dungen heel helder: “Het is alsof je Pinkpop organiseert met de Stones, de Beatles en ABBA tegelijkertijd. Voor de echte liefhebbers is Militracks dit jaar een evenement wat je echt niet mag missen. Het Woodstock van de Wehrmacht. Wil jij ook een glimp opvangen van dit bijzondere voertuig? Bestel dan nu nog je kaarten via de website https://bit.ly/3M84Rwl
Militracks voor groot en klein
Op 20 en 21 mei vindt de 12e editie van Militracks plaats. Met meer dan 140 grote voertuigen. Maar de laatste jaren is er tussen al dat grote verkeer ook veel kleins te vinden. Dat zijn de radiografisch bestuurde tanks, waarbij vooral ook kinderen hun ogen uitkijken.
In Overloon is Militracks al sinds 2010 een bekend evenement voor historische voertuigen uit heel Europa. Daar komen veel bezoekers op af. Volwassenen, maar ook kinderen. Juist voor die laatste groep biedt Militracks sinds enkele jaren iets extra’s.
foto: foto Mertijn Nelissen
Want op de zondag zijn ook de leden van de vereniging Battle Tanks Nederland erbij. Hun elektrisch aangedreven miniatuur-voertuigen – schaal 1:16 – hebben een eigen plek in het bos. Daar strijden Duitse en geallieerde tanks met elkaar. Slimme elektronica houdt in de gaten welke tanks op elkaar schieten. ’En als een tank geraakt wordt, dan wordt die door de elektronica uitgeschakeld. Einde oefening! Althans voor een paar minuten … Door het kleine formaat van deze voertuigjes blijft het voor iedereen een overzichtelijk schouwspel.
Maar het kan ook nog een maatje groter. En daarmee ook weer een stuk zwaarder. In het bos is één van de heuvels voor de gelegenheid omgedoopt tot Armortek Hill. Op de hellingen daarvan rijden stalen voertuigen rond, van alle strijdende partijen uit de Tweede Wereldoorlog. Met schaal 1:6 praat je dan snel over modellen van meer dan een meter lang. Perfecte replica’s van de originele voertuigen.
Omdat het Overloonse bos zich makkelijk laat omtoveren tot een fijn en groen horecaplein is Militracks zeker op zondag een gezellig dagje-uit. Bovendien is ook het museum dan open, dus een goed moment om kinderen in een vriendelijke atmosfeer iets meer bij te brengen over de Tweede Wereldoorlog.
Kaartjes voor Militracks zijn online te koop via de website www.militracks.nl en, zolang het evenement niet uitverkocht is, ook nog aan de dagkassa.Foto’s Militracks 2022 klik hier
voorkomen Verkeerschaos Militracks
Op de toegangswegen rond Overloon moeten mensen dit weekend rekening houden met drukte. Dit vanwege het evenement Militracks. De drukte was vanochtend op 20 mei 2023 al te merken als je vanaf de A73 via afslag 7 naar Overloon reed, richting de Militracks-parkeerplaats aan het Schaartven. Ontstond een heuse verkeerschaos door de massale toestroom van bezoekers. Wie onderweg was naar Overloon moest toen rekening houden met zeker 50 minuten vertraging.
Door evenement Militracks is overloon op 20 en 21 mei 2023 lastig(-er) bereikbaar!! Door gebrek aan parkeerruimte in het centrum van Overloon De Militracks-parkeerplaats is ongeveer 800 meter van het museumterrein gelegen. Parkeren kost per auto 7 euro (per dag) en dat kan contant of met PIN voldaan worden*. Het parkeerterrein is te vinden door de speciale P-bebording te volgen. Zowel vanaf de snelweg (A73, afslag 7) als de provinciale wegen staat de route daarheen duidelijk aangegeven.
PARKEREN
Er komen nog online parkeertickets beschikbaar voor € 7,00 per dag, per auto.
Campers kunnen overdag tijdens het evenement ook hier geparkeerd worden. Deze parkeerplaats is echter geen camperplaats, dus het is niet mogelijk om hier met de camper te overnachten. Voor de dichtsbijzijnde camperplaats ga naar: Camperpark 't Schaartven (www.camperparkschaartven.nl). We wensen u een mooie dag!
Voor mensen met een beperking rijdt er een shuttle-busje. Meer informatie over Militracks vind je op https://www.oorlogsmuseum.nl/nl/events/militracks/info/
De drukte op 20 mei 2023 al vanaf de A73 via afslag 7 naar Overloon
Foto's Militracks 2022 klik hier
In 2022 waren er bijna 18.000 bezoekers de elfde editie van Militracks. Dank aan iedereen die op welke manier dan ook een bijdrage heeft geleverd! Het was een prachtig weekend!