‘Soldaten die sneuvelden in WOII niet vergeten’

Gepubliceerd op 9 maart 2023 om 19:17

Een aantal stichtingen en werkgroepen, die foto’s en verhalen proberen te achterhalen van buitenlandse militairen die in Zuidoost-Nederland gesneuveld zijn, hebben hun krachten gebundeld in hun zoektocht naar nog meer informatie over de laatste dagen van die in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde soldaten.

“Want sommige zoeksporen lopen simpelweg al jaren dood”, meldt voorzitter Leo Janssen van Overloon War Chronicles. “Via de media willen we hiervoor een oproep doen, onder meer ook in Engeland, maar als stichtingen gaan we tevens kijken hoe we elkaar nog beter kunnen helpen.”

Vooral in het afstemmen van informatie van de op de diverse erevelden begraven soldaten. “De ene stichting heeft bijvoorbeeld veel informatie over het ene regiment, terwijl de ander meer weet over een ander regiment”, weet Janssen. “Of een soldaat. Het initiatief hiertoe is opgestart door de Stichting Herdenkingsmonument Militairen - Monument of Tolerance - uit Haelen. Wat we samen kunnen doen, gaan we samen doen. Ook op pr-gebied. Op die manier kunnen we elkaar versterken. De basis voor een mooie samenwerking is gelegd.”


Onlangs zaten vertegenwoordigers van Stichting Overloon War Chronicles, Stichting Adoptiegraven Nederweert, Stichting Adoptiegraven Venray, Stichting Informatie Wereldoorlog Twee (STIWOT), Stichting Erfgoed 40-45 Valkenswaard en Waalre, Jonkerbos War Cemetery Nijmegen, Oorlogsgraven Mierlo en Stichting Herdenkingsmonument Militairen in het Midden-Limburgse Horn bijeen om hun plan de campagne te bespreken. “Ook stichtingen en werkgroepen uit Uden, Mierlo, Milsbeek en Mook sluiten zich bij dit initiatief aan”, weet Janssen. "Het gaat om begraafplaatsen die bij elkaar meer dan 5.100 graven hebben. Die plaatsen liggen op de route die onze bevrijders in de Tweede Wereldoorlog hebben afgelegd. Iedereen zet zich op dit moment vooral in voor de eigen stichting, terwijl we er allemaal van overtuigd zijn dat we veel van elkaar zouden kunnen leren en elkaar kunnen helpen met het zoeken naar informatie en het delen hiervan. Veel onderzoeken overlappen elkaar. Iedereen stond ook meteen open voor het delen van informatie. Samen staan we immers ook veel sterker.”


De initiatiefnemers hebben een aantal gezamenlijke plannen die in de loop der tijd verder worden vormgegeven, vervolgt Janssen.  "We gaan in elk geval op diverse manieren aandacht vragen voor onze zoektocht naar familieleden en informatie over de gesneuvelde militairen. Want onze wens om foto's van - en de verhalen achter - al deze mannen te vinden, blijft bestaan. De meeste begraafplaatsen doen dit onderzoek al, maar we willen deze helden allemaal een gezicht geven. Want zij hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid. Contacten met de families, een van onze topprioriteiten, toont steeds aan dat er nog ontzettend veel verdriet zit, zelfs na tachtig jaar! Deze contacten zijn vaak de enige manier om nog aan de gewenste informatie te komen."

Een van de plannen is om een via een videoboodschap ook in Engeland een oproep te doen in de zoektocht naar familieleden van en informatie over de gesneuvelde militairen. "Via kranten en televisiestations willen we daarvoor aandacht vragen. Want onze wens om foto's van - en de verhalen achter - al deze mannen te vinden, blijft bestaan. Van heel veel van hen hebben we die, maar we willen deze helden allemaal een gezicht geven. Want zij hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid. Binnenkort gaan we deze videoboodschap opnemen op alle deelnemende erevelden.”


Voor meer informatie: e-mail samenwerkingwo2@ziggo.nl

Meer informatie over de Stichting Overloon War Chronicles en de projecten is  te vinden op

 https://www.overloonwarchronicles.nl/ Facebook: https://www.facebook.com/OverloonWarChronicles  

 

Foto's Lichtjes op oorlogsgraven 2022 klik hier